Despre violenta vs compasiune

violence1

Traim o perioada in care violenta este in mod evident glorificata prin intermediul culturii mainstream. Mintile noastre sunt hranite cu violenta de filmele pe care le vedem, de stirile de la televizor, de jocurile pe calculator, de micile interactiunile de zi cu zi. Rezultatul unei minti care este in contact cu atat violenta este ca ajunge sa considere violenta ca fiind normala. Atunci cand violenta devine normala, compasiunea fata de alte fiinta umana pare a fi ceva anormal, iar razboaiele, bataile, infometarea unor intregi populatii sunt la ordinea zilei.

Stim ca fiintele umane au purtat razboaie dintotdeauna. Fiecare dintre noi ne-am confruntat cu doze diferite de violenta dintotdeauna. Insa ce stim acum in plus e ca fiintele umane nu sunt agresive prin natura lor ci este nevoie de o trauma sau o serie de traume care sa le fi produs mai multa durere decat pot contine. Aceste traume pot fi unele capatate pe parcursul acestei vieti sau pot fi traume transgenerationale. Atunci cand o fiinta nu mai poate suporta durerea fie isi provoaca rau siesi, fie o da mai departe altei fiinte printr-un act violent, fie o lasa sa iasa putin cate putin prin intermediul produselor culturale violente (filme, muzica etc…). Din aceasta perspectiva, produsele culturale au rolul unor supape de siguranta care mai lasa sa iasa afara o parte din tensiunea interioara. Insa exista si mijloace de vindecare a sufletului asa ca putem schimba modurile in care obisnuiam sa gestionam durerea si sa le inlocuim cu vindecarea cauzelor acestei dureri. Intrebarea este: ce fel de lume vrem sa cream pentru copiii nostri? Una in care va fi tot mai multa violenta pana ce vom ajunge sa ne autodistrugem ca specie sau una in care vom trai in armonie si cooperare?

Posibile solutii: sa fim pe cat putem selectivi cu informatiile, adica sa renuntam la dependenta de televizor (daca n-am facut-o deja)
si sa triem cu grija filmele pe care le vedem, cartile, articolele, stirile pe care le citim, toate acestea pentru a nu adanci si mai mult caile neuronale responsabile de violenta din creierele noastre. Cealalta solutie e una care necesita multa munca si presupune sa stam fiecare dintre noi fata in fata cu sinele nostru si sa gasim sursele violentei din subconstient nostru, sa gasim traumele emotionale care se manifesta in noi si sa le vindecam. Acest proces necesita timp si sinceritate dar singura modalitate de a ajunge sa avem o lume mai buna este ca fiecare dintre noi ne vindecam individual, fiinta cu finta.

Victor Flueraș, redactor TraiesteConstient.ro, facilitator de Constelatii Familiale

Leave a Comment