EROS și VITALITATE – 4 întâlniri terapeutice pentru femei, online
cu Cristina Flueraș, psihoterapeut

Erotismul nu înseamnă doar sexualitate. Reprezintă în fapt energia noastră vitală, creatoare, care atunci când este liberă să se exprime, se manifestă ca pasiune și curiozitate în toate ariile existenței noastre, de la proiectele pe care le imaginăm și le implementăm, până la felul spontan și asumat în care ne trăim relațiile semnificative. Aici stă capacitatea noastră de a ne bucura de simțuri, de gusturi și de culori, de sunetele naturii și în general, de a trăi cu bucurie momentul prezent.

Aceste patru întâlniri nu vor fi despre concepte, teorii și învățătură predată, chiar dacă pe parcurs voi aduce date și studii care să ne susțină în experiența trăită. Sunt întâlniri dedicate contactului cu corpul, cu senzațiile vii prezente în el, cu emoțiile și cu imaginația noastră, cu reprezentările moștenite și pe care avem nevoie să le actualizăm, legate de ceea ce înseamnă să fim în această lume ființe sexuale – femei.

Ne vom ajuta de instrumente menite să înlesnească prin experiență directă contactul cu noi înșine: exerciții experiențiale, în perechi și grupuri mici, art-terapie, meditații ghidate, și mai ales cercul vindecător de femei, în cadrul căruia vom lucra terapeutic cu insight-urile apărute și cu experiența personală legată de tema sexualității.

Spuneam mai demult că RUȘINEA este sentimentul cel mai frecvent pe care îl trăiește o femeie când vorbește despre propriile ei dorințe, fantezii, vise și nevoi erotice. Vocea rușinii este cea care spune: este ceva greșit în ființa ta – ceva ciudat / nepotrivit / vulgar / pervers / prea-nu-știu-cum – de simți sau vrei asta. Vocea rușinii este deseori atât de tăcută, încât nici nu realizăm că este acolo – pentru că rușinea ascunde. Rușinea reduce la tăcere, până într-atât încât nevoia adoarme undeva în adâncul psihicului, ca un mușchi ce se atrofiază dacă nu este folosit. Ne-am obișnuit să credem că femeile au nevoi sexuale mai scăzute decât bărbații. Să fie oare adevărat? Sau să fie vorba despre efectul cumulat al reprezentărilor introiectate din familie și pe cale religioasă, legate de dreptul natural al femeii de a simți plăcere și bucurie în propriul corp?

Pe lângă lipsa de suport la nivel social, în legătură cu manifestarea energiei erotice a unei femei, sexualitatea feminină poate fi reprimată ca semn de protecție în urma traumelor, în mod special a abuzurilor sexuale, negate și tratate cu indiferență de generații întregi. Multe dintre aceste abuzuri au avut loc în mediul familial sau de către persoane apropiate, investite cu încredere. Sunt traume tăcute, ascunse, pentru că nu a existat acolo niciun adult care să poată proteja de o asemenea durere dramatică. Când tot mediul acceptă o realitate ca parte din normalitate, nu rămâne decât posibilitatea disocierii de această “nevoie rea”, “vinovată” pentru atâta suferință și senzații contradictorii în corp.

3. EROTISMUL ÎN RELAȚIE CU CELĂLALT
Mintea erotică are regulile sale, uneori diferite de restul interacțiunilor noastre. Vom explora dinamicile legate de atracție, de putere, de felul în care putem aduce mai mult “foc” în relația de cuplu, prezentă sau viitoare.

4. EROTISMUL CA MANIFESTARE A ENERGIEI VITALE
Erotismul se referă la “a vrea”, “a tânji”, “a merge către” și stă la baza forței noastre vitale. Ca și copii, este ceva ce știm în mod natural să împlinim. Pășind în tărâmul arhetipal, prin imagerie ghidată, ne vom conecta la specificul acestei energii, încorporând-o. Vom încheia întâlnirile cu un ritual de asumare a intenției, legat de modul în care vom aduce această energie creatoare în realitatea vieții noastre.

Aceastea vor fi întâlniri terapeutice între femei, în care:

* să aflăm că nu suntem singure în dificultățile legate de trăirea cu bucurie a sexualității
* să eliberăm din rușine, prin împărtășirea propriilor experiențe
* să explorăm prin experimente cum se simte corpul în contact cu energia erotică, cum ne dăm permisiunea sau dimpotrivă, cum punem limite atunci când comportamentul celuilalt nu este potrivit pentru noi
* să ne desprindem de mesajele stereotipe cu care am fost crescute
* să vindecăm din traumele legate de contactul abuziv al altcuiva asupra propriului corp
* să trăim empatia și suportul hrănitor al grupului de femei, pe o temă care timp de generații a fost tabu între mame și fiice, între surori și de multe ori chiar și între prietene

IMPORTANT:
Pentru a exista intimitate și timp de lucru individual în cadrul grupului online, numărul de participante este de maxim 16 persoane. Acesta nu este un curs teoretic, ci un workshop ce presupune INTERACȚIUNE și PREZENȚĂ. Pentru a construi împreună o experiență bogată în insight-uri valoroase, în momentul înscrierii vă rog să vă asumați participarea video și audio pe tot parcursul întâlnirilor.
Întâlnirile nu vor fi înregistrate. Pentru a trata cu maximă considerație momentele și împărtășirile vulnerabile din cadrul grupului, fiecare participantă va semna în prealabil un contract de respectare a confidențialității.

Întâlnirile vor avea loc pe platforma zoom, lunea, în zilele: 18 și 25 octombrie, 1 și 8 noiembrie, între 18.30-21.00. Linkul va fi trimis în urma înscrierii.

Cost: 560 lei pentru cele 4 întâlniri – se achită până cel târziu miercuri, 13 octombrie.

Înscrierea se face în limita celor 16 locuri disponibile, în urma efectuării plății.

Detalii și înscriere: cristina@traiesteconstient.ro

Facilitator:

Cristina Flueraș este psiholog și psihoterapeut autonom Gestalt (Societatea de Gestalt Terapie din România), terapeut transpersonal (Asociația de Terapii Transpersonale), certificat ca şi facilitator Respirație Holotropică şi Respirația Inimii. În prezent, urmează cursurile de Master în Psihologie Clinică, Hipnoză și Terapii Scurte (Universitatea Titu Maiorescu). De asemenea, a parcurs module de formare în metoda Constelațiilor Sistemice, cu Jutta Ten Herkel – Marea Britanie. Este facilitator de workshop-uri de creativitate şi autocunoaştere prin artă (Universitatea de Arte, Bucureşti). În lucrul său cu oamenii, a reușit să îmbine armonios dimensiunea terapeutică a artei cu terapia tradițională și cea transpersonală, în sesiuni individuale, de cuplu sau de grup. În ultimii 11 ani, a ținut numeroase tabere de autocunoaștere și grupuri de terapie, pentru efectul lor profund vindecător.

Leave a Comment