EROTISMUL FEMININ – bucuria de A FI, 7 martie

workshop dedicat femeilor

…Și a venit ziua când riscul pe care ți l-ai asumat pentru a rămâne închis înăuntrul bobocului este mai dureros decât riscul pe care ți l-ai asumat pentru a înflori.

ANAÏS NIN

RUȘINEA este sentimentul cel mai frecvent pe care îl trăiește o femeie când vorbește despre propriile ei dorințe, fantezii, vise și nevoi erotice. Vocea rușinii este cea care spune: “este ceva greșit în ființa ta – ceva ciudat / nepotrivit / vulgar / pervers / prea-nu-știu-cum – de simți sau vrei asta“. Vocea rușinii este deseori atât de tăcută, încât nici nu realizăm că este acolo – pentru că rușinea ascunde. Rușinea reduce la tăcere, până într-atât încât nevoia adoarme undeva în adâncul psihicului, ca un mușchi ce se atrofiază dacă nu este folosit.

Ne-am obișnuit să credem că femeile au nevoi sexuale mai scăzute decât bărbații. Să fie oare adevărat? Sau să fie vorba despre efectul cumulat al reprezentărilor introiectate din familie și pe cale religioasă, legate de dreptul natural al femeii de a simți plăcere și bucurie în propriul corp? Câte dintre noi am primit validare, atunci când fetițe fiind, am căutat să explorăm curioase senzațiile plăcute oferite de zonele intime? Câte dintre noi am avut conversații pline de deschidere cu mamele noastre, pe tema sexualității? Ba și mai mult, câte dintre mamele noastre ne-au lăsat impresia că și-au trăit împlinit această parte a existenței, astfel încât să fie un exemplu pozitiv pentru noi?

Pe lângă lipsa de suport la nivel social, legată de manifestarea energiei erotice a unei femei, sexualitatea feminină poate fi reprimată ca semn de protecție în urma traumelor, în mod special a abuzurilor sexuale, negate și tratate cu indiferență de generații întregi. Multe dintre aceste abuzuri au avut loc în mediul familial sau de către persoane apropiate, investite cu încredere. Sunt traume tăcute, ascunse, pentru că nu a existat acolo niciun adult care să poată proteja de o asemenea durere dramatică. Când tot mediul acceptă o realitate ca parte din normalitate, nu rămâne decât posibilitatea disocierii de această “nevoie rea”, “vinovată” pentru atâta suferință și senzații contradictorii în corp.

Atâta timp cât nu există suport intern și extern pentru exprimarea și eliberarea psiho-emoțională a energiei traumei, pentru o femeie există doar două variante, ambele asociate cu somatizări: refularea dorinței sexuale sau dimpotrivă, exacerbarea ei, trăirea actului sexual într-un fel compulsiv, fără granițe sănătoase, ce repune în scenă din nou și din nou posibilitatea retraumatizării.

Aceasta va fi o zi terapeutică între femei, în care:

* să aflăm că nu suntem singure în dificultățile legate de trăirea cu bucurie a sexualității
* să eliberăm din rușine, prin împărtășirea propriilor experiențe
* să explorăm prin experimente cum se simte corpul în contact cu energia erotică, cum ne dăm permisiunea sau dimpotrivă, cum punem limite atunci când comportamentul celuilalt nu este potrivit pentru noi
* să ne desprindem de mesajele stereotipe cu care am fost crescute
* să vindecăm din traumele legate de contactul abuziv al altcuiva asupra propriului corp
* să trăim empatia și suportul hrănitor al grupului de femei, pe o temă care timp de generații a fost tabu între mame și fiice, între surori și de multe ori chiar și între prietene

Energia erotică nu înseamnă doar sexualitate. Ea este energia noastră vitală, creatoare, care atunci când este liberă să se exprime, se manifestă cu entuziasm și curiozitate în toate ariile existenței noastre, de la proiectele pe care imaginăm și le implementăm, până la felul spontan și asumat în care ne trăim relațiile semnificative. Aici stă capacitatea noastră de a ne bucura de simțuri, de gusturi și de culori, de sunetele naturii și în general, de a trăi cu bucurie momentul prezent.

Vă aștept cu drag!

Program: Sâmbătă, 7 martie, 10.00-19.00

Pentru înscriere și detalii: cristina@traiesteconstient.ro

Adresa: str. Dr. Leonte Anastasievici nr. 36 (zona Cotroceni)

Cost: 280 lei

Facilitator:

Cristina Flueraș este psiholog și psihoterapeut Gestalt (Societatea de Gestalt Terapie din România), terapeut transpersonal (Asociația de Terapii Transpersonale), certificat ca şi facilitator Respirație Holotropică şi Respirația Inimii. De asemenea, a parcurs module de formare în metoda Constelațiilor Sistemice, cu Jutta Ten Herkel – Marea Britanie. Din 2012, este facilitator de workshop-uri de creativitate şi autocunoaştere prin artă (Universitatea de Arte, Bucureşti). În lucrul său cu oamenii, a reușit să îmbine armonios dimensiunea terapeutică a artei cu terapia tradițională și cea transpersonală, în sesiuni individuale sau de grup. Mai multe despre Cristina puteți citi pe www.traiesteconstient.ro