Psihic si materie de Marie-Louise von Franz: recenzie de carte

psihic-si-materie-recenzie

Această carte a ajuns la noi datorită oamenilor minunați de la Editura Herald.

Marie-Louise von Franz este una dintre principalele continuatoare ale muncii de explorare a psihicului întreprinse de Carl Gustav Jung. Fiindu-i alături în ultimii treizeci de ani de viață, colaborarea dintre ei s-a desfășurat în zona fluidă dintre conștient și inconștient, direcția muncii lor îndreptându-se cu predilecție către domeniul alchimiei și al studiului miturilor și al basmelor.

Cartea de față poate fi parcursă atât de cei familiarizați cu gândirea lui C. G. Jung, cât și de cei care acum fac cunoștință cu el, concepte cum sunt arhetipurile, inconștientul colectiv sau sincronicitățile fiind temeinic explicate.

În Psihic și materie, Marie-Louise von Franz face o trecere prin gândirea taoistă și cea alchimică care leagă evenimentele exterioare psihicului de cele interioare, prin altfel de legături decât cele cauzale pe care se bazează sistemul de gândire occidental. Această abordare a trăirilor intrapsihice care se întâmplă în preajma unor evenimente din realitatea obiectivă: vise premonitorii sau viziuni ale unor evenimente care se petrec la distanță chiar dacă nu pot fi repetabile într-un cadru de laborator, pun sub semnul întrebării actuala paradigmă științifică, găsind afinități în unele zone ale fizicii cuantice și în teritorii ale cunoașterii care nu au fost încă explorate ci doar presupuse.

Considerațiile despre timp, și modurile în care percepem subiectiv curgerea acestuia în funcție de diverse situații pregătesc terenul pentru o amplă discuție despre sincronicități. Între un timp care curge mult prea repede, cu care nu putem ține pasul și un timp lent, psihicul uman face trecerea în funcție de stări, evenimente exterioare sau modificări ale stării de conștiință. Iar atunci când pătrundem pe tărâmurile arhetipale, timpul dispare și se fac simțite fenomene rupte de realitatea cotidiană.

Prin cazurile expuse, Marie-Louise von Franz ne deschide ochii cu privire la ceea ce pare a fi o singură realitate, în care interiorul (psihicul) și exteriorul (lumea fizică) reprezintă fețe ale aceleiași monede. Anecdotele prezentate de autoare relevă faptul că granița dintre psihicul subiectiv și cel obiectiv devine mai fluidă atunci când se petrec evenimente semnificative cum sunt nașterea, moartea sau accidentele. Indiciile oferite nu duc către o certitudine, ci scutură cititorul din confortul obișnuinței și al explicațiilor comode, dând naștere la noi întrebări.

Cartea o găsiți pe site-ul Editurii Herald.

Leave a Comment