1. DE CE? ARGUMENT DESPRE SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ.
- CUM AU LUAT NAȘTERE SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
- CE ESTE UN SPAȚIU DE VINDECARE COLECTIVĂ?
- CE PRESUPUN SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
2. CUI SE ADRESEAZĂ SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
3. CUM SE ORGANIZEAZĂ SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
4. CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ? LINII DE GHIDARE.
5. ÎNTÂLNIRI ÎN SPAȚII DE VINDECARE COLECTIVĂ.
1. DE CE? ARGUMENT DESPRE SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ.
- CUM AU LUAT NAȘTERE SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
Simt nevoia, înainte de a intra în amănunte, de a prezenta pe scurt cum au luat naștere Spațiile de Vindecare Colectivă experimentale. În timpul unei sesiuni de Respirație Pneuma, tehnică de vindecare și autocunoaștere, similară cu Respirația Holotropică, întreg conceptul s-a descărcat în conștiința mea instantaneu. Atunci când s-a terminat sesiunea, știam toate detaliile despre Spațiile de Vindecare Colectivă iar ceea ce urmează este încercarea mea de a pune aceste informații în cuvinte.
- CE ESTE UN SPAȚIU DE VINDECARE COLECTIVĂ?
În cultura occidentală s-a pierdut înțelesul de comuniune dintre ființele umane. Acea legătură primordială la care mă refer nu este cea întâlnită în comunitățile virtuale și nici în alte tipuri de organizare cu care suntem obișnuiți. O mai întâlnim doar în câteva puncte dispersate de pe glob, în cadrul unor societăți tribale pe care le considerăm în mare măsură drept „primitive”. Din punct de vedere tehnologic, într-adevăr așa stau lucrurile, însă atunci când este vorba de relațiile interumane, noi suntem cei „primitivi”. Alienarea domină majoritatea societăților de pe această planetă, fiind un bun indicator al relației distorsionate pe care o avem cu ceilalți, dar în primul rând este un barometru al relației cu noi înșine. Relația fiecăruia cu sine este „complicată”. Spațiile de Vindecare Colectivă propun să ne reunim cu scopul de a ne vindeca, individual și colectiv. Dacă doriți, Spațiile de Vindecare Colectivă sunt un fel de flash mob-uri în care ne întâlnim cu necunoscuți pentru a asculta și pentru a fi ascultați. Spațiile de Vindecare Colectivă sunt un fel de terapie de grup democratică în aer liber în care prezența terapeutului este opțională.
- CE PRESUPUN SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
Dar, de ce ne-am întâlni cu necunoscuți? Și ce vom face după ce ne întâlnim? Voi răspunde întâi la cea de-a doua întrebare. Scopul acestor întâlniri este de a ne cunoaște mai bine și de a ne vindeca rănile sufletului în interiorul unei comunități umane. Apoi ne va fi mai ușor să accesăm potențialul care simțim că există în noi dar pe care nu îl putem accesa din diverse motive. Aceste bariere interioare care nu ne permit să strălucim atât cât am putea-o face se numesc: rușine, frică, vinovăție, suferință, tristețe, judecată de sine etc. În cadrul Spațiilor de Vindecare Colectivă avem ocazia de a le exprima cu voce tare în mijlocul unui grup. Odată exprimate, aceste părți întunecate din noi devin mai luminoase și își pierd din puterea pe care o au asupra noastră. E un proces aproape magic care se desfășoară în interiorul nostru și ale cărui mecanisme nu trebuie să le cunoaștem pentru ca ele să-și facă efectul. În plus, ce se poate observa în cadrul terapiilor de grup este că după ce o persoană și-a exprimat în mijlocul grupului părți din sine pe care nu le agreează, aceasta poate vedea că este în continuare acceptată de către membrii grupului cu toate „imperfecțiunile” sale. Pentru că modul în care ne percepem noi din interior e similar cu efectul unei lupe foarte puternice, amplifică atât calitățile cât și defectele.Validarea din partea grupului contribuie la o mai bună acceptare de către fiecare a propriilor întunecimi și ca urmare, a propriei ființe.
Un aspect important al acestor întâlniri este că ne oferă ocazia de a observa că fiecare dintre noi are părți întunecate și fiecare dintre noi experimentează la un moment sau altul diverse dificultăți și drept urmare nu suntem singuri pe drumul nostru către armonie și liniște interioară.
Așadar, de ce să participăm la acest proces cu necunoscuți? De întâlnit cu cei cunoscuți o putem face aproape oricând. Ce obținem în plus de la întâlnirile cu necunoscuți? În primul rând ieșim din zona de confort, și ieșind din zona de confort, putem începe să privim lumea înconjurătoare și pe noi înșine cu ochi noi. Apoi, cu cei cunoscuți avem de multe ori un tip de relație deja stabilit și ne poate fi greu să ieșim din rol. Sau ne poate fi teamă că vom fi respinși sau judecați dacă vom spune ceva „neobișnuit”. Oricare ar fi motivele, în cadrul unui grup de necunoscuți descoperim că în mod paradoxal (sau, nu?) ne putem deschide mai ușor și mai larg porțile sufletului.
De ce nu la terapeut? Mulți oameni încă au rețineri legate de o posibilă vizită la terapeut. Spațiile de Vindecare Colectivă oferă un cadru în care prezența unui terapeut este opțională, oricine poate lua rolul de moderator. Acesta are rolul de a păstra coeziunea grupului și de a oferi fiecăruia ocazia de a se exprima în mod egal. Moderatorul însă nu este acolo pentru a oferi răspunsuri.
2. CUI SE ADRESEAZĂ SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
Răspunsul la această întrebare este simplu: oricui. Spațiile de Vindecare Colectivă sunt potrivite pentru oricare persoană care se simte înstrăinată, deprimată, care simte piedicile interioare ce nu-i permit să-și manifeste întregul potențial, care are frici, vinovății, rușini de a căror povară s-a săturat și împreună cu care nu mai dorește să trăiască pentru că îi blochează creșterea ca ființă. Apoi Spațiile de Vindecare Colectivă se adresează și acelora dintre noi care au scăpat deja de o parte dintre aceste blocaje și simt nevoia de a-i ajuta și pe alți oameni să o facă, acelora care își doresc să ofere susținere și încredere altora care au de lucru cu zone mai întunecate ale sufletului. De asemenea, Spațiile de Vindecare Colectivă se adresează și persoanelor sceptice sau pur și simplu curioase, care își doresc să afle mai multe despre Spațiile de Vindecare Colectivă.
3. CUM SE ORGANIZEAZĂ SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
Acesta este un proiect TrăieșteConștient. Dacă ești terapeut, psiholog, trainer, sau pur și simplu ești interesat de a modera un grup, ne scrii și ne propui o dată, o oră și un loc (de preferat în aer liber, un parc fiind locația ideală) și opțional o temă de discuții. Apoi noi dăm vestea mai departe.
4. CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SPAȚIILE DE VINDECARE COLECTIVĂ?
La data, ora și locul anunțat, participanții vor fi organizați în grupuri de 10-12 persoane. După o scurtă meditație (aleasă de moderator), persoanele vor vorbi pe rând câte 5-7 minute fiecare, timp în care ceilalți participanți ascultă. Acesta este un exercițiu de ascultare activă și de atenție oferită celuilalt. După ce persoana a terminat de vorbit, moderatorul invită participanții să pună întrebări sau să împărtășească situații similare în scopul de ajuta vorbitorul să se înțeleagă mai bine și să găsească în interior soluțiile cele mai potrivite pentru propria persoană. Apoi se dă cuvântul urmăroarei persoane și se repetă procesul astfel încât fiecare să aibă șansa de a fi auzit și ascultat. La sfârșit se poate face o scurtă rundă de împărtășire în care fiecare să-și spună numele și impresii dacă dorește.
OBSERVAȚII
- Rolul moderatorului este de a păstra coeziunea grupului, de a oferi fiecărui participant un interval de timp egal pentru a se exprima, de a opri cu blândețe pe cei care vorbesc în timpul dedicat altei persoane, de a ghida meditația inițială. Inițial recomandăm practicarea acestui rol de către terapeuți voluntari, pe care îi încurajăm să organizeze și să modereze Spațiile de Vindecare Colectivă.
- Grupurile nu trebuie să depășească 10 – 12 participanți, dacă s-au adunat mai mult de 12 atunci e recomandat să se formeze mai multe grupuri.
- Persoanele care participă sunt rugate să-și asume prezența de la începutul și până la sfârșitul sesiunii pentru coeziunea grupului.
- Participanții sunt invitați să ofere feedback sub formă de întrebări sau împărtășire a propriilor situații similare trăite, nu se oferă soluții, sau răspunsuri celorlalți.
- Accentul este pus pe principiul că energia grupului este vindecătoare pentru fiecare membru în parte.
- Spațiile de Vindecare Colectivă nu înlocuiesc terapiile, ci au rolul de a deschide persoanele față de propriul proces de vindecare căci prin împărtășire în mijlocul comunității ne descoperim mai curând asemănările decât deosebirile. Împărtășirea, însoțită de prezența grupului, este în sine eliberatoare.
5. ÎNTÂLNIRI.
Urmează să organizăm un Spațiu de Vindecare Colectivă în luna aprilie ale cărui detalii vor fi anunțate. Toate întâlnirile din cadrul acestui proiect sunt gratuite, se bazează pe voluntariat și pe dorința de a fi parte și a lucra pentru binele colectiv.
Buna seara,
Sunt din Bucuresti si m-ar interesa sa particip la o asemenea intalnire.
M-ar interesa de asemenea o sesiune de Constelatii Familiale insa nu pot participa pe data de 22 martie. Daca se organizeaza o noua intalnire, va rog sa imi comunicati.
Multumesc!
Buna, Elena. Deocamdata nu am organizat Spatii de Vindecare Colectiva, vom anunta pe site cand va veni momentul. Urmatorul workshop de Constelatii Familiale va fi pe 26 aprilie.
Buna, as vrea sa stiu cand se va organiza urmatoarea sesiune de constelatii familiale.
Multumesc,
Oana
Buna Oana,
Noi urmeaza sa luam o vacanta peste vara asa ca nu vom tine workshop-uri insa le vom anunta pe site pe cele sustinute de colegii nostri.