La ce ne ajută să “ne deschidem inima”?
Respirația Inimii este mai presus de orice, un exercițiu de PREZENȚĂ tăcută, de atenție la fiecare “moleculă” din noi înșine, pe fiecare palier de existență, ca ființe transcendente, întrupate în timp și în spațiu. În mod deosebit, fiecare moment trăit conștient în spațiul inimii modifică într-un fel subtil modul în care percepem realitatea. Inima are un câmp electromagnetic imens, un câmp vibrațional puternic. Asta înseamnă că dezvoltându-ne obișnuința de a ne conecta la câmpul inimii și aducând armonie în acest spațiu central al ființei noastre, aceasta armonie se propagă în restul câmpului energetic, vindecând emoții, echilibrând straturile noastre profunde și aducând liniște și curgere firească în corp, până la nivel celular.
Inima este punctul în care putem cu adevărat să facem alegeri, pentru că reflectă spațiul extins al iubirii, acceptării și al păcii interioare. De la acest nivel de trăire și înțelegere nonconceptuală, apare vindecarea tuturor celorlalte niveluri de conțtiință. Când ne deschidem acestei imense dimensiuni a inimii, realitatea exterioară se transformă, pentru că modul în care ne raportam la ea se transformă. Relațiile capată altă calitate – câmpul nostru electromagnetic influențează toate ființele cu care intrăm în contact. Aducând vindecare și echilibru nouă, aducem vindecare și echilibru în familiile noastre și în mediul nostru imediat, contribuind astfel la schimbarea pe care o dorim în lume.
Ce este Respirația Inimii?
Respirația Inimii este o cale, subtilă și puternică în același timp, de accesare a unei stări extinse de conștiință adusă în această formă de Horia Țurcanu și Elena Francisc. Ca și alte tehnici aparținând sistemelor mistice de cunoaștere și trăire, ea are ca nucleu și vehicul respirația conștientă. Respirația Inimii accesează fiecare centru energetic în parte, punând accent pe centrul inimii – chakra inimii.
Respirația este mult cu mult mai mult decât un proces fiziologic. Toate marile tradiții spirituale ale lumii folosesc respirația ca vehicul de accesare ale straturilor mai profunde ale ființei, de conectare la dimensiunea sacră a existenței. Respirația este energie vitală în primul rând și este strâns legată de capacitatea de deschidere, acceptare și transformare. Respirația este cea care leagă interiorul cu exteriorul și conduce la înțelegerea realității ca tot unitar.
Respirația Inimii face posibilă conștientizarea faptului că fiecare chakră corespunde unui anumit mod de percepere a realității, cu atribute specifice. Simpla conștientizare și setare a atenției pe fiecare nivel are o dimensiune terapeutică intrinsecă, deoarece amplifică și armonizează energia în corpul fizic și în cel subtil. Energia urmează întotdeauna atenția, iar Respirația Inimii lucrează cu gestul energetic, conectat la respirație.
Pe parcursul existenței, se întâmplă ca experiențele pe care le traversăm să lase urme neconștientizate ce se reflectă ca blocaje, limitări la nivel energetic, emoțional și în cele din urmă fizic, corpul fiind cea mai densă formă de energie pe care o experimentăm ca oameni. Frici neexprimate, cuvinte nerostite, emoții ascunse sau uitate, vinovății păguboase, toate se oglindesc în identificările în care ne risipim, uitând cine suntem de fapt – ființe deschise către esența noastră divină. Prin Respirația Inimii experimentăm fiecare nivel cu trăirile sale – ne racordăm la câmpul unic de conștiință, lucrăm cu arhetipurile și învățăm să deschidem, vindecând prin atenție, intenție și mișcare conștientă fiecare centru energetic.
Dincolo de calitatea Respirației Inimii de a accesa registrele psiho-spirituale, ea este mai presus de toate un mod prin care luăm contact cu corpul și prin care dezvoltăm capacitatea de a fi prezenți, atenți, conectați cu noi înșine. Respirația Inimii este o cale de a trăi în prezent, în aici și acum, eliberați de roluri și credințe introiectate, bucurându-ne de trup ca vehicul ce ne poartă în marea călătorie a vieții. Trăirea acestei meditații ne conduce subtil către expansiunea sferei de percepție a realității, oferind o mai mare claritate și disciplină mentală, echilibru emoțional, creativitate și flexibilitate interioară.