Workshop de Contact Improvisation cu Bernd Knappe la Santosha Brasov

contact-improvisationSantosha Studio şi Centrul Cultural “Reduta” Braşov vă invită la “Feel, Flow, Fly” Workshop de Contact Improvisation pentru toate nivelurile cu Bernd Knappe, Germania (pentru a 6a oară în România, prima oară în Braşov)
După ce am participat la câteva ateliere de Contact Improvisation cu Bernd, am înţeles exact ce mă atrage la ele. Este ceea ce relatează majoritatea participanţilor: că în timpul workshopurilor, cât şi după terminarea lor, se simt mai liberi, mai spontani, mai curajoşi, mai conştienţi de modul în care se “mişcă” prin lume şi intră în contact cu semenii, mai fericiţi.
Acest workshop este o oportunitate de a vă regăsi, de a vă simţi mai bine “în propria piele” şi în interacţiunile cu ceilalţi.
Bernd, care este şi pictor, muzician şi arhitect, ne-a spus că îşi doreşte să popularizeze această formă de expresie, să îi “mişte” pe oamenii care nu s-au mai întâlnit cu dansul şi să aducă o înţelegere mai profundă practicanţilor cu experienţă. De aceea, vrea că workshopurile sale să fie cât mai accesibile tuturor.
“Mă concentrez în principal pe elementele necesare pentru ca participanţii să poarte un dialog nonverbal: simplitate, ascultare, atenţie, deschidere, ‘citirea’ corpului partenerului, claritate, intuiţie şi improvizaţie. Pentru a induce o stare de blândeţe, curgere şi relaxare, folosesc imagini, sunete, filme şi alte elemente ajutătoare.”
Câteva detalii “tehnice” despre Contact Improvisation
Iniţiată de coregraful Steve Paxton în 1972 şi continuând să evolueze în zilele noastre, CI este una dintre cele mai populare forme de dans postmodern. Ea se bazează pe comunicarea dintre corpurile în mişcare şi pe relaţia cu legile fizicii: gravitaţia, elanul (momentul) şi inerţia. Pentru a simţi şi urma fluid impulsurile naturale ale corpului, este foarte importantă relaxarea, eliberarea de tensiuni.
Printre principiile fundamentale se află transferul de greutate, contrabalansul, distribuirea greutăţii, rularea punctului de contact, căderea, ridicarea cu ajutorul avântului, menţinerea energiei în continuă mişcare. Se folosesc exerciţii de detensionare musculară şi eliberare a articulaţiilor, respiraţia, privirea relaxată, nefocalizată şi lucrul în perechi.
Nu este necesară nici o experienţă anterioară cu dansul, căci vom reînvăţa să mergem, să ne aplecăm, să ne aşezăm şi să ne ridicăm. Abia apoi vom descoperi tehinici noi: de suspendare, zbor, alunecare şi rulare. În CI comunicăm cu celălalt preluându-i implusul, răspunzându-i, susţinându-l, fără nici o aşteptare sau dorinţă de control.
Bernd ne-a anunţat ca va introduce la Braşov exerciţii şi tehnici noi, nemaintâlinte în celelalte ateliere din România. Aşteptaţi-vă să fiţi surprinşi!
Relatarea unei participante
“Bernd e un profesor deosebit, a fost o experienţă captivantă. Este plin de idei, se suprinde pe el în aceeaşi măsură în care îşi surprinde elevii. Este foarte precis şi sensibil. Deşi treci prin situaţii complet noi, te simţi tot timpul în siguranţă, minunându-te cum corpul tău îşi găseşte mereu echilibrul şi puterea, în joacă. Bernd are o conexiune puternică cu pământul, înţelege cu claritate ce se întâmplă în sală de dans, ştie tot timpul prin ce treci. Şi în plus, este un focar periculos de bună dispoziţie pentru toată lumea.”
Câteva materiale
Când
18-20 octombrie 2013
   vineri 18:00-21:00
   sâmbătă 11:00-22:00
14:00-16:00 şi 19:00-20:30 pauze de masă, sesiuni unu-la-unu, feedback
20:30-22:00 Jam cu uşile deschise, Dance Party
   duminică 11:00-18:00 (14:00-16:00 pauză de masă şi sesiuni unu-la-unu)
Unde
Centrul Cultural “Reduta”, str. Apollonia Hirscher 8, Brașov
Unde se poate dormi
Pentru participanţii din afara Braşovului care îşi doresc o mini-vacanţă la munte există multe hoteluri şi pensiuni bune în oraş, vă putem recomanda câteva.
Iubitorilor de comuniune le oferim, fără nici un cost, posibilitatea de a-şi petrece noaptea la Studioul Santosha, într-o casă tradiţională în inima oraşului vechi, cu o cameră foarte încăpătoare şi prietenoasă.
O altă variantă este să înnoptaţi la participanţii care locuiesc în Braşov. Ştim câţiva dispuşi să primească în gazdă. De aceea, vă rugăm ca atunci când vă înscrieţi să specificaţi dacă aveţi nevoie de găzduire sau puteţi oferi.
Cât costă
Ofertă non-profit: 100 lei (50% în avans pentru înscriere)
Înscriere şi informaţii
Manuel Benche
contact@santosha.ro
0724 314 089

Leave a Comment