Workshopuri de Creativitate: gest, culoare si forma

Prin natura noastră, noi suntem ființe creative. Indiferent de domeniul în care lucrăm sau în care ne ducem existența, noi creăm continuu – de la modul în care ne îmbrăcăm, până la modul în care găsim soluții la probleme imediate, practice.

Creativitatea este natura noastră primară, legătura nemijlocită cu divinitatea și cu modul inconfundabil prin care ne exprimăm în lume, prin care suntem în lume – configurații unice de trăiri, tendințe și trăsături. Kandinsky spunea că “arta este rostirea tainei prin taină” dar această taină are magicul potențial de a oglindi, cu o claritate dincolo de cuvinte, starea sufletului nostru, realitatea noastră interioară.

Aptitudinea de a crea imagini și forme este realmente universală iar imaginile vorbesc într-un limbaj simbolic, căruia îi putem da un sens personal.

Pentru ca prin gest, culoare și formă, prin pozitionarea pe spațiul alb și imaculat al unei foi de hârtie, experiențele prind contur de la sine, conținuturile conștiinței se lasă desfășurate, asumate și astfel, eliberate. Pictând și desenând, nu putem ascunde sufletul și nevoile lui profunde. Ele ies la suprafață, uneori lin și subtil, alteori vulcanic și hotărât, întotdeauna cu un mesaj pentru noi, cei de Acum. Uneori “înțelegerea” apare pe loc, cu o incredibilă limpezime, alteori se arată în visul din noaptea următoare sau în ușurința reconectării la fluxul firesc, armonios al vieții.

Ce anume mă determină să aleg o anume culoare și nu alta, o anumită formă și nu alta, să ocup mai mult sau mai puțin spațiu pe terenul de joacă – pe terenul propriei mele vieți? Și cum anume relaționez cu ceilalți, din punctul în care mă aflu? Cum mă raportez, din interior, la propriile lor creații de realitate? Care este firul călăuzitor al vieții mele? Conștientizarea treptată a pattern-urilor de reacție, a alegerilor făcute, moment de moment, are un efect cathartic, eliberator.

Deoarece creativitatea , dincolo de talent sau performanță, vorbește despre libertatea interioară a ființei.

Arta înseamnă să vii față în față cu tine însuți.” – Jackson Pollock

Beneficiile exprimării prin creativitate:

  • facilitează deblocarea, manifestarea și eliberarea emoțiilor
  • contribuie la îmbunătățirea stării psiho-emoționale
  • fluidizează comunicarea cu tine (corp, emoții și nevoi) precum și relaționarea cu ceilalți
  • eliberarea de stres și obţinerea unei stări de relaxare
  • ajută la înțelegerea, integrarea și depășirea traumelor
  • crește gradul de conștientizare
  • facilitează identificarea, înțelegerea și vindecarea tiparelor disfuncționale elaborate în copilărie

Procesul creativ ajută oamenii în dezvoltarea abilităților personale și interpersonale (comunicare, relaționare, inteligență emoțională), în creșterea stimei de sine și a autoconștientizării, în gestionarea comportamentului și reducerea stresului, în dezvoltarea capacităților cognitive prin stimularea atenției, imaginației și a capacității de a crea conexiuni noi.

Știm că răspunsurile pentru orice situație problematică se află în noi. Și că de cele mai multe ori, nivelul verbal nu aduce soluții noi, din simplul motiv că mintea liniară nu face decât să prelucreze răspunsuri de la același nivel la care sunt puse întrebările.

Ce inseamna a picta?

A mă abandona procesului creativ înseamnă înainte de toate a fi în contact cu mine însumi. Înseamnă A FI PREZENT. Când mă întorc în acel spațiu din spatele minții analitice – cea care crede că le știe pe toate – ce se întâmplă este că accesez o zonă pură, autentică, “nenăscută” încă. Este acel spațiu dinăuntru neatins de toate “învățăturile” primite și condiționările introiectate, care nu ne fac decât să repetam aceleași răspunsuri vechi și disfuncționale în relații prezente.

Rațiunea nu poate naște niciodată răspunsuri noi, ea doar aduce din memorie răspunsuri deja cunoscute și le aplică în mod automat prezentului. Ajungem astfel să ne formăm nenumărate convingeri limitative, pe care apoi le proiectam în situații noi, ca și cum deja știm rezultatul fiecărei acțiuni sau fiecărei noi întâlniri din viața noastră. Nu lăsăm astfel spațiu pentru nou, pentru a ne recrea o realitate benefică creșterii noastre interioare.

A picta înseamnă terapie. Însuși procesul de a așterne culoare aduce transformare interioară.

Când pictez, când mă las să mâzgălesc semne pe o foaie de hârtie, îmi dau voie de fapt să nu știu răspunsul, să mă deschid necunoscutului, îmi dau voie să accesez acea parte adâncă, înțeleaptă, care vorbește prin mine, acea parte sinceră, spontană, mereu nouă. Când pictez, sunt întotdeauna în prezent, în aici și acum – locul din care cu adevărat pot face transformări, “înăuntru” și “în afară”. Eu în relațiile mele devin altfel, răspund altfel, mă simt altfel după ce mă las să exprim tot ce apare în proces.

Sufletul vorbește în imagini – ne construim viaţa și dăm forma relațiilor noastre, în funcție de realitatea noastră interioară.

De ce prin culoare?

Culoarea inseamna vibrație. Culoarea vindecă prin însăși prezența ei, prin identificarea cu ea, prin încorporarea ei. Culoarea exprimă emoții, nevoi neidentificate, tânjiri ale sufletului. Prin întoarcere înăuntru, putem vedea cu ce frecvență ne este mai ușor să relaționăm și ce tip de energie avem tendința să evităm. Putem alege să lucrăm conștient cu o anume culoare, pentru a echilibra relațiile – cu noi înșine și cu ceilalți. Culorile sunt simboluri, incredibil de bogate în nuanțe. Sunt simboluri ale sufletului. Culorile exprimă ceea ce cuvintele, de multe ori, nu pot conține. Culorile vorbesc despre nevoia sufletului de întregire, vorbesc despre setea de viață și despre modul în care ne împlicăm în propria existență.