Zece carti care iti vor deschide portile perceptiei

10carti-fb

Una dintre condițiile necesare pentru un trai conștient este cunoașterea cât mai clară a lumilor interioare și exterioare care formează acest Univers. Fără această cunoaștere putem trăi întreaga viață în granițele înguste ale unui sistem cultural învechit, având impresia că știm ‘despre ce este vorba’. După ce semințele acestei cunoașteri sunt sădite în  ființa umană, paradoxurile încep să capete sens și gândirea poate evada din cușca logicii lui ‘sau’ spre tărâmurile neîngrădite ale unei logici care acceptă posibilitatea ca albul și negrul să coexiste simultan.

Dintre miile de carți care s-au scris despre acest tip de cunoaștere, prin împrejurări sincronistice sau nu, am ales zece cărți care m-au influențat în ultima perioadă. Sunt zece cărți ale unor autori care mi-au provocat gândirea, au contribuit la mutarea granițele conceptelor pe care le aveam despre realitate dincolo de orice mi-aș fi putut închipui înainte de a le citi. Zece cărți care mi-au ajutat mintea să devină mai maleabilă și mai flexibilă pentru a putea integra experiențe noi.

Iată-le, în nicio ordine specifică:

Alan Watts – Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine ești
Alan Watts este printre primii care au introdus în cultura occidentală noțiuni ale spiritualității orientale, fiind un bun cunoscător al buddhismului, taoismului și hinduismului. În stilul său specific din care nu lipsește umorul, el prezintă  într-un mod simplu și lucid un model al lumii bazat pe filozofia Vedantei în care ființa umană nu este separată de mediu și nici în conflict cu acesta.

Stanislav Grof – Psihologia viitorului
Cunoscut pentru munca de pionierat în studiul efectelor LSD-ului, întemeietor al psihologiei transpersonale și creator al Respiratiei Holotropice, Stanislav Grof a dobândit pe parcursul unei cariere de peste 50 de ani o viziune matură despre modul în care funcționează mintea umană. Această carte propune noi direcții de creștere ale psihologiei și ale studiului conștiinței, care ne-ar putea aduce mai aproape de conștientizarea armoniei cu întreg Universul.

Ervin Laszlo – Transformarea cuantica
Conștientizând amplitudinea schimbărilor care se petrec în această perioadă la nivel global, Ervin Laszlo face o trecere în revistă a diverselor aparate și sisteme care alcătuiesc umanitatea, urmărind cu optimism noile direcții în care putem evolua pentru a atinge un nou nivel în evoluția speciei, cel cosmic.

Ken Wilber – Fara granite
Unul dintre pionierii explorării conștiinței, Ken Wilber dăruiește un ghid aproape complet al școlilor psihologice și al terapiilor, atât din cultura occidentală, cât și din cea orientală. Din prezentarea pe care o face se desprind contururile unei hărți a conștiinței umane.

Fritjof Capra – Taofizica
Fizicianul Fritjof Capra ne oferă o carte de popularizare a fizicii cuantice și o prezintă în oglindă, alături de ideile vechi de mii de ani ale taoismului, buddhismului și hinduismului. Similaritatea noțiunilor și conceptelor iese cu ușurință la suprafață, dincolo de limbajele diferite și de poezia metaforelor folosite în respectivele sisteme religioase.

Jiddu Krishnamurti – Trezirea inteligentei
Considerat de către Societatea Teosofică un avatar al timpurilor moderne, Krishnamurti a respins orice titulatură, renunțând apoi și la naționalitatea sa și la religie pentru a călători prin lume ca simplu om, răspândindu-și învățătura. Sistemul său filozofic examinează binele și răul, frica, violența, experiențele mistice și religioase, autocunoașterea, punând accentul pe necesitatea schimbării la nivel individual a fiecărei ființe umane.

Rupert Sheldrake – The Science Delusion (Engleza)
Creatorul teoriei cîmpurilor morfogenetice care explică o serie de fenomene considerate de către știința mainstream ca fiind paranormale, Rupert Sheldrake ține o disertație în favoarea științei ca metodă de cunoaștere a realității, atrăgând atenția asupra unui set de dogme care blochează în acest moment evoluția cunoașterii.

Joseph Campbell – Eroul cu o mie de chipuri
Concepută ca un studiu de mitologie comparată, cartea prezintă aventura vieții ființei umane văzută din perspectivele diverselor mituri de pe toate continentele. În toate culturile, miturile transmit într-un fel cifrat o cunoaștere despre natura ființei umane și raportul acesteia cu lumea, iar Joseph Campbell ne ghidează cu înțelepciune pașii într-o călătorie transformatoare.

Terence McKenna – Food of the Gods (Engleza)
În acestă carte, Terence McKenna își îndreaptă atenția asupra legăturii strânse dintre evoluția umanității și stările de conștiință modificată induse prin intermediul plantelor cu efecte psihedelice. Oferind idei inovatoare și surprinzătoare, McKenna ne invită să luăm în considerare o istorie alternativă a evoluției conștiinței.

Aldous Huxley – Portile perceptiei
O explorare a spațiilor interioare făcută de Aldous Huxley prin intermediul stărilor modificate de conștiință, prezentată în forma unui eseu în care experiențele psihedelice sunt greu de diferențiat de cele mistice.

Leave a Comment