Introducere in Eneagrama si aplicatiile ei in coaching

Luni 15 octombrie de la ora 19, in sala Focus la Centrul Seeds for Happiness.

Eneagrama personalitatii umane
Mai mult decât o tipologie a personalitatilor, Eneagrama este de fapt, o harta profunda a constientei umane care lumineaza cele noua arhitecturi diferite ale personalitatii umane. Eneagrama este sistemul cel mai puternic si practic disponibil pentru cresterea inteligentei emotionale, cu perspective ce pot fi folosite pentru dezvoltarea personala si profesionala. Pe lânga faptul ca Eneagrama este foarte precisa in a descrie modul in care o persoana din fiecare tipologie gândeste, simte si se comporta, ea ofera si explicatia tendintelelor ascunse si a motivatiilor pentru aceste tipare comportamentale. Eneagrama arata ca oamenii au in comun 9 moduri in care isi structureaza o paradigma proprie despre lume si viata, care le influenteaza si le defineste dramatic experienta de viata moment de moment. De asemenea, ea ofera activitati si practici precise de dezvoltare adaptate nevoilor specifice celor noua tipuri in parte. Ca atare, Eneagrama este ideala pentru manageri, mentori si coachi, care doresc sa faca un impact profund si de durata asupra celor cu care lucreaza.

Aplicatii
Deoarece Eneagrama este trans-culturala si foarte precisa, cu multe aplicatii practice in sfera organizationala, ea este folosita in prezent de organizatii din intreaga lume pentru a sprijini angajatii si liderii in urmatoarele domenii: comunicare, conflicte, feedback, lucrul in echipe, leadership, strategie si luare de decizii , stapânire de sine, coaching si altele. Fundamental, Eneagrama ajuta persoanele sa dezvolte o mai mare constienta si acceptare de sine si sa-si asume responsabilitatea personala pentru comportamentul lor, schimbând  atitudinea lor uzuala de a-i considera pe altii responsabili pentru situatia sau problemele si dificultatile lor, intr-o atitudine de asumare a propriei responsabilitati pentru consecintele actiunilor lor. Acest lucru permite angajatilor de la toate nivelele unei organizatii, sa devina mai degraba actori implicati in mediul lor, decât receptori pasivi. Mai mult, Eneagrama ofera cai specifice de dezvoltare si activitati adaptate pentru fiecare tip de Eneagrama, astfel ca timpul atribuit dezvoltarii este mult mai eficient folosit, iar rezultatele sunt clare si de lunga durata.

Origini
Cuvântul Eneagrama, provine din cuvintele limbii grecesti, ennea  („noua”) si gram („ceva de scris sau desenat”) si se refera la cele noua puncte de pe simbolul Eneagramei. Cele noua tipuri diferite de Eneagrama, identificate ca numerele de la unu la noua, reflecta obiceiuri distincte de gândire, simtire si comportament, iar fiecare tip este conectat unui drum unic de dezvoltare. Fiecare dintre noi are un singur loc, sau numar in Eneagrama. In timp ce tipul nostru de Eneagrama ramâne acelasi de-a lungul vietii, caracteristicile tipului nostru pot deveni mai atenuate sau mai pronuntate pe parcursul dezvoltarii si maturizarii. Complementar tipului nostru de baza in Eneagrama, mai exista patru alte tipuri care ofera calitati suplimentare personalitatii noastre, numite aripi si directii.
Desi istoria antica a Eneagramei este incerta, sistemul a aparut pentru prima data atât in Asia cât si in Orientul Mijlociu cu multe mii de ani in urma sau chiar mai mult. Din acele timpuri, aceasta a evoluat in diferite parti ale lumii, iar folosirea Eneagramei intr-o maniera moderna a fost influentata puternic de trei persoane. Doi filozofi au inceput sa lucreze cu Eneagrama pe continente diferite: G.I. Gurdjieff in anii 1930 in Europa si Oscar Ichazo din 1950 pâna in prezent, in America de Sud. Claudio Naranjo, un psihiatru american nascut in Chile, a studiat initial Eneagrama cu Ichazo si a adus-o in anii 1970 in Statele Unite. Aplicarea contemporana a Eneagramei a crescut din munca acestor trei persoane si a fost dezvoltata de catre alti profesori, printre care Helen Palmer, Don Riso, David Daniels, Russ Hudson, Theodorre Donson, Kathy Hurley, Tom Condon, si Jerry Wagner. In prezent, Eneagrama este utilizata intr-o gama larga de aplicatii practice, aflate in continua crestere.

Despre EnneaGroup
Traim vremuri fara precedent pentru dezvoltarea noastra ca indivizi si ca membri ai organizatiilor. Nu a fost niciodata atât de prezent oamenilor ca dezvoltarea lor individuala este adânc si organic legata de dezvoltarea organizatiei si a grupurilor din care ei fac parte. EnneaGroup are un angajament puternic de a cataliza si intretine un proces de transformare individuala si organizationala. Prin instruire, consultanta si coaching sustinem organizatii si companii sa atinga un nivel ridicat de integrare, eficienta si performanta. Intrucât oamenii si organizatiile din care ei fac parte, sunt singurele surse pentru o schimbare de durata in aceasta lume, noi ne dedicam serviciile noastre pentru a-i sustine sa-si realizeze viziunea lor cu usurinta si prestigiu.

Despre Radu Dorobant
Radu Dorobant are o experienta de 14 ani ca si consultant IT si manager de proiecte. A lucrat cu mai multe companii multinationale in implementarea si managementul de proiecte informatice de mare amploare si cu desfasurare in mai multe tari din EU. In ultimii ani si-a  dezvoltat calitatile de trainer si consultant in domeniul dezvoltarii organizationale si al dezvoltarii umane.

Donatie sugerata: 50ron. Aceasta suma este destinata exclusiv acoperirii cheltuielilor logistice ale Centrului Seeds for Happiness, contributia facilitatorului fiind pro bono.

Contact : E-mail: Info@seedsforhappiness.ro; Telefon: 021 337 4822; Mobil: 0760 907 466

Eneagrame

1 thought on “Introducere in Eneagrama si aplicatiile ei in coaching”

 1. Draga Radu,

  Ce mai faci? Ma bucur sa stiu cate ceva despre tine. Unde esti acum? Locuiesti in Germania sau in Romania?
  Mi-ar face mare placere sa te pot vedea si sa mai discutam.
  Da un semn, te rog.
  Multumesc mult de tot,

  Elena

Comments are closed.