Constelatii Familiale si vindecarea sufletului

Pentru a afla mai multe despre Constelatii Familiale recomandam cartea lui Bert Hellinger. Click pe imaginea de mai sus pentru a o cumpara.

Constelatiile Familiale impreuna cu Miscarile Sufletului reprezinta o metoda terapeutica fenomenologica care lucreaza cu incurcaturile din sistemele de familie. Metoda a fost conceputa de Bert Hellinger, un terapeut german care a fost si misionar in Africa de Sud in comunitatile Zulu. Hellinger a descoperit pe parcursul anilor de lucru doua reguli pe care le-a numit Legile Iubirii:

  • Fiecare membru are drepturi egale de a aparţine propriului sistem familial, indiferent de alegerile morale facute. Daca un membru al familiei este respins de catre familie – de exemplu pentru ca era alcoolic – sistemul va tinde sa se echilibreze si un urmas se va identifica la nivel inconstient cu acesta si ii va urma destinul.
  • In familii exista o ierarhie bazata pe varsta. Primii veniti au intaietate, ceea ce inseamna ca la nivel inconstient, urmasii sunt gata sa faca orice sacrificii pentru a-si arata iubirea fata de parintii si bunicii lor. In mod inconstient vor prelua din boli si din pattern-urile comportamentale ale inaintasilor, sabotandu-si astfel propriul potential.

Prin constientizarea pattern-urilor inconstiente si onorarea destinelor inaintasilor se produce o vindecare pe multiple niveluri atat a sufletului persoanei care lucreaza cat si a sufletului familiei. Drept urmare, e posibil sa fie inlaturate unele baraje din fluxul iubirii care curge prin noi dinspre stramosi catre urmasi, ceea ce ne va ajuta sa ne gasim locul in familie si sa simtim ca apartinem sistemului.

Cum se desfasoara Constelatiile Familiale?
O persoana alege o intentie cu care doreste sa lucreze, de exemplu dorinta de a se bucura mai mult de viata. Apoi urmeaza un scurt interviu in care prezinta datele si evenimentele importante care au marcat istoria familiei. Apoi, vor fi alesi reprezentati din public pentru membrii ai familiei (mama, tata, bunici), concepte abstracte (intentia de vindecare, o tara, viitorul, o frica), evenimente (moartea unui membru al familiei, o boala) etc. Acesti reprezentati vor incepe apoi sa experimenteze diverse senzatii fizice sau vor avea intuitii si vor fi rugati sa actioneze si sa-si impartaseasca intuitiile. In cadrul unei Constelatii se pot exprima orice fel de emotii care tin de rusine, agresivitate, sexualitate etc, insa nu se permite violenta fizica. In momentul in care toti reprezentantii vor simti ca s-a ajuns la o rezolutie, Constelatia se considera incheiata. Reprezentantii vor fi scosi din “rol” si nu se va discuta despre cele experimentate.

arbore-genealogic-m

Ce ofera Constelatiile Familiale?
Persoanele care lucreaza isi pot descoperi propriul loc sanatos in cadrul familiei, constientizarea si vindecarea unor pattern-uri vechi care le blocheaza evolutia si nu le permit manifestarea potentialului. Persoanele din public care nu doresc sa lucreze vor avea ocazia de experimenta diverse constientizari care e posibil sa le ofere raspunsuri cu privire la propriile incurcaturi din sistemul familial. De multe ori e vorba despre un proces subtil, aceste miscari interioare ale sufletului ne largesc libertatea, oferind mai multe optiuni in situatii similare cu cele care ne blocau in trecut.

Frazele vindecatoare in Constelatiile Familiale
Un rol deosebit in cadrul Constelatiilor Familiale il poarta frazele vindecatoare. Noi ne construim zilnic realitatea prin intermediul cuvintelor. Povestile despre noi care ne-au fost repetate des si pe care ni le repetam zilnic ajung sa ne domine vietile si sa le canalizeze in anumite directii. Insa se poate intampla sa ne trezim ca drumul pe care mergem sfarseste intr-un loc in care sufletul nu se simte hranit sau poate ca simtim ca nu suntem pe locul nostru si umblam pe drumul altcuiva.

Frazele vindecatoare nu sunt altceva decat cateva cuvinte de care are nevoie sufletul pentru a se elibera de poveri din trecut. Cateodata aceste cuvinte potrivite ii apar facilitatorului, alteori reprezentantii simt care sunt cuvintele ce se cer rostite in acel moment. Sufletul are nevoie sa-si ramas bun de la anumite persoane, sa dezvaluie unele secrete sau sa le sigileze pe altele, sa stabileasca cu claritate care e rolul fiecaruia si locul fiecaruia in cadrul unei familii. Odata rostita fraza potrivita, participantii simt schimbarea, energiile blocate sunt descatusate si se creeaza spatiu pentru noi alegeri in viitor.

Despre secrete in Constelatiile Familiale
Ce reiese in cadrul Constelatiilor Familiale e ca sufletul isi doreste ca majoritatea secretelor sa fie facute cunoscute. Secretele de familie pastrate de-a lungul a mai multor generatii ne pot aduce sentimente de inferioritate, vinovatie si rusine care par a fi fara cauza. In plus, chiar daca sunt neconstientizate, acestea necesita cantitati mari de energie pentru a fi pastrate ascunse. Odata scos la lumina, secretul isi pierde puterea pe care o avea asupra membrilor familiei, noi energii sunt disponibile pentru a fi folosite si in cadrul sistemului se stabileste un nou echilibru.

Insa atunci cand lucram cu sufletul nu exista un set de proceduri pe care sa-l urmam de fiecare data, pas cu pas. Cateodata, sufletul stie ca e spre binele intregului sistem ca unele secrete sa ramana ascunse si atunci orice investigatie detectivistica e de prisos. Cum facem diferenta intre cele doua tipuri de secrete? Fiind ajutati de intuitie si experienta, dar mai ales ajutati de ceea ce ne comunica reprezentantii pe parcursul Constelatiei.

Leave a Comment