Studiul operei initiatice a lui Vasile Lovinescu: trilogia Jurnal alchimic

Sambata 3 noiembrie de la ora 12, la Centrul Seeds for Happiness in Biblioteca Centrului

Va invitam la prima intalnire a acestui grup, care se va reuni periodic sub indrumarea Profesorului Teodoru Ghiondea, pentru a afla de ce Vasile Lovinescu este putin cunoscut, atat in tara cat si in afara ei.

Acest nou proiect are ca scop lectura si studiul operei initiatice a lui Vasile Lovinescu: trilogia „Jurnal alchimic”, “Meditatii, Simboluri, Rituri” si „Însemnari initiatice”.

Vasile Lovinescu, asemenea marelui sau prieten Michel Vâlsan, este în istoria spiritualitatii românesti o personalitate cu o incontestabila si autentica autoritate în privinta practicii si tehnicii initiatice.
Daca în ceea ce-l priveste pe Michel Vâlsan, autoritatea sa este recunoscuta în esoterismul islamic (Tasawwuf, Sufism) de pretutindeni, Vasile Lovinescu a ramas putin cunoscut atât în tara, dar mai ales în afara acesteia, din mai multe motive, dintre care enumeram câteva:

  • altitudinea si profunzimea textului lovinescian creeaza dificultati majore pentru un cititor, chiar de buna credinta, dar care nu are pregatirea necesara; textul lovinescian cuprinde elemente de tehnica initiatica, de mitologie, de filozofie, etc., greu de articulat în context, cu toate nuantele urmarite de autor;
  • stilul impecabil, de o rigoare metafizica exceptionala, unica, solicita o pregatire, o familiarizare suficienta cu aspectele principale speciale, particulare ale domeniului initiatic;
  • de consistenta si orientare guenoniana, sensurile textelor lovinesciene formeaza constelatii spirituale unice, mai ales prin acordarea lor în contextul traditiilor românesti autentice, ceea ce necesita o abordare traditionala care sa contina cele doua perspective  concomitente;
  • opera initiatica lovinesciana este singura aplicatie „autorizata” la traditia spirituala româneasca; aplicatia pe care a facut-o René Guénon în cazul hinduismului este similara cu cea pe care a facut-o V. Lovinescu pe traditia româneasca, destul de putin cunoscuta de generatia tânara

Aceste dificultati pot fi depasite prin lectura si studiu într-un mod organizat, asa cum s-a putut constata si în cazul desfasurarii proiectului anterior, „Sufismul”.

Avem convingerea ferma ca o lectura si un studiu adecvat asupra operei initiatice a lui Vasile Lovinescu deschide, în mod real si operativ, orizonturi largi si creeaza disponibilitati pentru accesul la oricare alte traditii dintr-un punct de vedere total, metafizic, autentic.”

Intrucat trebuie pregatit un suport de curs  (care va cuprinde atât liniile cardinale ale fragmentului citit si studiat, cât si informatiile colaterale necesare întelegerii textului), inscrierea la grup este obligatorie. O puteti face folosind formularul de inscriere de pe pagina evenimentului sau  telefonic, pana vineri 2 noiembrie, ora 18.

Cost participare: 15 RON/ sesiune. Aceasta suma reprezinta exclusiv acoperirea cheltuielilor logistice ale Centrului Seeds for Happiness.

Pentru mai multe detalii si inscrieri: info@seedsforhappiness.ro; telefon: 021 3374822; mobil: 0760 907 466.

Leave a Comment