Tantra-dincolo de mituri: intalnire organizata de Editura Herald

Tantra-Herald-6-www.oriens.ro_thumbMarti, 26 martie 2013, ora 18.30, la Libraria Mihai Eminescu din Bucuresti, a avut loc o prezentare de carte realizata de catre Editura Herald. Subiectul prezentarii a fost ocazionat chiar de titlul colectiei “Tantra”, o colectie care cuprinde texte valoroase din acest domeniu spiritual, intr-o paleta care atinge atat hinduismul, cat si buddhismul indian si tibetan, daoismul. Au fost invitati: Aurelian Scrima – director Editura Herald, Radu Bercea – indolog, Daniela Andreescu – scriitor, coach, Vlad Doroican, PR Editura Herald si moderator al intalnirii, Geta Vodislav – director Libraria Eminescu si gazda intalnirii.

Aurelian Scrima, a inceput seara cu un citat din Mircea Eliade: „Timp de mai multe generatii, datorita ignorantei, Occidentul a considerat tantrismul drept o luxurianta si periculoasa degenerescenta a spiritualitatii indiene. Pana de curand, doar a vorbi despre tantrism era considerat ca ceva de prost gust. Cred ca actualmente avem dreptul sa ne impotrivim acestei prejudecati care, pe scurt, reflecta mentalitatea pozitivista si excesiv moralizanta a europeanului mijlociu la sfarsitul secolului al XIX-lea. Fiind vorba de un fenomen spiritual oarecum strain de traditiile noastre si, prin urmare, dificil de inteles si de asimilat, tantrismul reprezinta o nobila si cutezatoare creatie a spiritului indian. In el se concentreaza, se intrepatrund si se fecundeaza reciproc toate traditiile spirituale autentice ale Indiei, de la cele mai vechi ritualuri vedice, pana la cea mai recenta mistica visnuita. Dar aceasta surprinzatoare concentrare de multiple traditii nu este sincretism. Este vorba aici, fara indoiala, de o noua sinteza.”
Intr-adevar, Tantra, precum o cosmica “tesatura, urzeala” (acesta este sensul initial, etimologic) prezinta intregul univers fizic si mental ca fiind asemeni unei tesaturi in care partile se unesc  intr-un intreg, si in care intregul se reflecta in toate partile lui, precum intr-o holograma. Tantra ofera o viziune a iluminarii si transcendentei, complet diferita de toate celelalte cai spirituale, sau de diferitele ramuri ale sistemului Yoga. Asa cum spune si Eliade, in Tantra s-a produs o sinteza, creindu-se o cale aparte care a inflorit apoi, atat in apropiere de caile ortodoxe hinduse, cat si de cele neortodoxe (jainism, buddhism), penetrand apoi cu putere in zone de interfata intre mari culturi, tocmai in buddhismul tibetan, Vajrayana, sau in spatii relativ izolate dar fecunde, cum a fost cazul șivaismului kasmirian. Tantrele sunt texte care contin descrieri ale riturilor si ritualurilor, ale formulelor sacre (mantra), diagramelor mistice (yantra), gesturilor (mudra), posturilor (asana), initierilor (diksa), ale yogai sau practicilor mistice.

Radu Bercea a facut o trecere in revista a fenomenului tantric si a expus principalele probleme legate de intelegerea pe deplin a teoriei si practicilor tantrice in lipsa unei linii de transmitere, in lipsa unui maestru care sa poata sa ghideze pasii celor care pasesc pe cale. Tantrismul, fie el de sorginte indiana sau tibetana, se bazeaza pe mistica, pe ritual, pe trecerea dincolo de lumesc si printr-o continua antrenare a simturilor pentru a percepe lumi subtile, concomitent cu elevarea constiintei si a cunoasterii de sine. Tantrismul nu inseamna renuntare, ci mai degraba acceptare a lumii asa cum este ea. De aceea, multe din practicile sale se bazeaza nu pe extragerea din lumesc, ci prin trairea aici si acum a realitatii. Tratate ca Vijnana Bhairava (aflata in colectia editata de Herald) prezinta 112 metode de transcendere si eliberare a spiritului care utilizeaza situatii exterioare sau manifestari corporale, sau atitudini, etc. Radu Bercea a amintit apoi, folosindu-se de originea tratatului Vijnana Bhairava) de culmea traditiei tantrice hinduse, sivaismul kasmirian, adus in fata publicului larg de cercetatori ca Lilian Silburn, Andre Padoux si altii, de maestri autentici pe linie ca Swami Lakshman Joo si traducatori excelenti, precum Jaideva Singh. Maestri ai sivaismului kasmirian precum Abhinavagupta, Kshemaraja, au nevoie de o intelegere profunda, in contextul unei practici personale asidue. Nivelul unor asemenea lucrari nu este posibil a fi inteles la nivelul obisnuit al cititorului modern. De aceea si dificultatea de a percepe valoarea inestimabila a unor asemenea texte printr-o abordare obisnuita.

Daniela Andreescu a adus in discutie tantrismul buddhist, in special cel tibetan Vajrayana. Fiind de specialitate coach, Daniela Andreescu, in afara de traducator de profunzime prin prisma unei practici spirituale personale pe linia buddhista, a relevat contemporaneitatea unor tehnici stravechi. In prezent, coaching-ul urmareste sa aduca la suprafacta potentialitatile umane in vederea atingerii unui rezultat/ obiectiv profesional sau personal. Ceea ce este extrem de interesant, este faptul ca tantrele buddhiste (Theravada sau Mahayana), atat in original cat si rastalmacite pentru contemporani de catre diversi promotori precum Lama Yeshe, au darul de a face acelasi lucru, intr-o singura directie insa: purificarea mintii in vederea iluminarii, sau a conducerii altora pe calea iluminarii. Metodele insa sunt de multe ori extrem de simple si aplicabile, chiar intr-un context profesional. Daniela Andreescu a facut lectura din cartea Introducere in Tantra de Lama Yeshe.

Muzicianul Victor Marius Beliciu din trupa Turya Classical, ne-a acordat in doua reprize, cate un moment prielnic reflectiei interioare cu ajutorul sitarului, instrument cu corzi specific indian.

Atmosfera a fost calda, prieteneasca, Libraria eminescu s-a dovedit o gazda admirabila. Au fost intrebari din public, si raspunsuri generoase asigurate de invitati. Au fost date 3 carti din colectie cadou celor mai bune intrebari. Seara a continuat cu cateva prajituri si ceai, un nou prilej de discutie, de data aceasta si mai apropiat pentru iubitorii genului spiritual si artistic.
Reamitim ca in centrul dezbaterii s-a aflat colectia „TANTRA”, a Editurii Herald, colectie ce insumeaza deocamdata urmatoarele titluri:
André Padoux: „Tantra – traditia hinduista”,
Dasgupta Shashi Bhushan: „Buddhismul tantric – Doctrine si practici indo-tibetane”,
*** „Vijnana Bhairava – O suta douasprezece metode de unire cu Divinul”,
Lama Yeshe: „Introducere in Tantra. Transformarea dorintei ”,
Lu Kuan Yu: „Yoga daoista – Alchimie si nemurire”.
Pentru cei care vor sa (re)urmareasca desfasurarea evenimentului punem la dispozitie inregistrarea realizata de privesc.eu si pozele pe pagina de facebook a editurii aici.

Marti, 26 martie 2013, ora 18.30, la Libraria Mihai Eminescu din Bucuresti, a avut loc o prezentare de carte realizata de catre Editura Herald. Subiectul prezentarii a fost ocazionat chiar de titlul colectiei “Tantra”, o colectie care cuprinde texte valoroase din acest domeniu spiritual, intr-o paleta care atinge atat hinduismul, cat si buddhismul indian si tibetan, daoismul. Au fost invitati: Aurelian Scrima – director Editura Herald, Radu Bercea – indolog, Daniela Andreescu – scriitor, coach, Vlad Doroican, PR Editura Herald si moderator al intalnirii, Geta Vodislav – director Libraria Eminescu si gazda intalnirii.

Leave a Comment