Conectarea cu propriul sine: Constelatii familiale cu Mihaela Argesanu la Brasov

download2 – 3 noiembrie, Brasov

Constelaţiile Familiale sunt un mod de a descoperi forţele şi legăturile fundamentale care au fost purtate şi transmise de-a lungul generaţiilor.”(Bertold Ulsamer)

In Constelaţii cuvintele vindecă. Nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecătoare care ne permit să vorbim limbajul Sufletului în moduri care sunt eliberatoare pentru noi şi cei din jurul nostru – prieteni, iubiţi, soţi, cei dragi, familia, colegii.

Constelatiile familiale sunt din punct de vedere energetic extrem de profunde! Acestea sunt metode psihospirituale de vindecare a sufletului pe care le consider personal din practica, foarte eficiente.

Biologia ne învaţă că moştenim de la predecesorii noştri caracteristicile fizice şi predispoziţia spre anumite boli şi afecţiuni. De exemplu, ochii verzi pot proveni de la străbunicul, iar boala cardiacă de la mama. Este o poveste legată de cromozomi, iar ştiinţa se simte confortabil să o spună. Totuşi, bagajul nostru nu se rezumă la componenta biologică. Există din ce în ce mai mulţi cercetători care sunt preocupaţi de moştenirea de natură psihologică. Este vorba despre o transmitere fondată pe inconştientul individual al fiecărui membru al familiei. Cunoaşterea acestei moşteniri de factură psihologică ne poate ajuta să înţelegem motivaţiile mai profunde care ne fac să acţionăm şi să intervenim atunci când nu mai dorim să repetăm anumite situaţii.

Acest inconştient familial, leagă inconştientul individului de ceea ce Jung numea inconştient colectiv. Copilul care se naşte este în contact cu memoria clanului familial, cu cea a strămoşilor săi din generaţiile din ambele linii parentale. Cu toţii avem o moştenire psihică şi un bagaj psihologic. Trecutul interacţionează cu prezentul, iar prezentul influenţează viitorul. Suntem o verigă din lanţul generaţiilor, legat fizic prin gene şi pe plan psihic, prin inconştientul familial (Joe-Ann Benoit, 2009, p.3- 4).

Trăim însă sub auspicii bune: nu suntem condamnaţi să retrăim traumele strămoşilor noştri, beneficiem nu numai de un determinism ci şi de un liber arbitru în moştenirea noastră psihică.

Cheia pentru a ne recâştiga libertatea de acţiune şi de a ieşi din modelele nefaste este conştientizarea repetiţiilor care apar în viaţa noastră, decodarea şi dezactivarea acestora. Viaţa noastră dobândeşte sens atunci când abordăm acest nivel profund, psihogenealogic. Dobândim conştienţa pattern-urilor distructive care au marcat viaţa generaţiilor dinaintea noastră şi pe a noastră, dar şi a legăturilor care există între toţi membri familiei, un sentiment de apartenenţă.

in lucrul terapiei sistemice Bert a descoperit ca sistemul familial, la fel ca orice alt sistem, are ordinea sa naturala si ca atunci cind acea ordine este afectata, efectele sint simtite de generatiile ulterioare pe masura ce sistemul incearca sa se ajusteze pe sine. Se pare ca exista anumite legi naturale care actioneaza pentru a mentine aceasta ordine si permit fluxul liber al iubirii intre membrii familiei.

Potrivit terapiei sistemice a lui Bert Hellinger, solutia care conduce la viata intr-o familie apare cind fiecare din membrii ei isi ia locul sau de drept, isi asuma rolul in viata, are grija de sine si evita sa intervina in destinul altcuiva.

Majoritatea dificultatilor personale precum si a problemelor in relatii sint rezultatul confuziei din sistemele familiilor. Aceasta confuzie apare cind, fara sa fim constienti si fara sa dorim, manifestam in viata noastra destinul altei persoane din familia noastra, in ciuda faptului ca o asemenea persoana a trait cu mult timp in urma. Asta ne face sa repetam destinul membrilor din familie care au fost exclusi, uitati sau nerecunoscuti in locul lor de drept. si incercam sa traim acel destin pentru ei sau sa traim dificultati pentru a ne diminua vinovatia.

Ordinele iubirii sunt descrise de  Bert Hellinger ca reguli fundamentale pe care le putem observa in toate sistemele familiale. Acestete reguli nu sunt verbale si nu sunt “dictate” de la o generatie la alta, pentru ca ele sunt in mare parte transmise inconstient.

Terapia lui Bert Hellinger are in vedere urmatoarele reguli ale sistemelor familiale:

– intr-un sistem familial fiecare este legat de celalalt;

– fiecare are dreptul de a apartine sistemului familial. Tendinta de excludere a unui membru al familiei  se va resimtii peste generatii. De obicei se incearca excluderea unor personae de care sunt legate evenimente dureroase. A nu vorbi despre aceasta persoana si despre eveniment inseamna a o exclude;

– fiecare membru al familiei are locul si rangul sau. Aceasta regula are de-a face tot cu fenomenul de excludere. Confiscarea locului si rolului unui membru al familiei inseamna excludere. Exista o ierarhie cronologica intr-o familie, care trebuie respectata, chiar daca unii dintre membrii sunt decedati. Acest principiu se aplica si in cazul in care un membru al familiei are o a doua sotie sau al doilea sot. Trebuie, neaparat, respectat locul primului partener;

– membri exclusi sunt intotdeauna reprezentati. Excluderea sau trecerea in uitare a existentei unuia dintre membri familiei va determina o tensiune care nu va disparea decat atunci cand aceasta pierdere va fi compensata. Unul dintre membri familiei se va identifica inconstient cu persoana exclusa.

Cum se poate restabili ordinea si echilibrul? O modalitate este redarea locului persoanei excluse in sistemul familial. In legatura cu restabilirea echilibrului, Bert Hellinger abordeaza razbunarea si spune: “Cine se crede prea bun pentru a face rau distruge relatia.” O razbunare poate restabili echilibrul intr-un sistem familial. Atunci cand “strategia “mea relationala este iertarea permanenta, inseamna  ca automat prefer pozitia de superioritate in raport cu celalalt. Odata pierduta egalitatea in relatie, aceasta cu greu mai poate fi restabilita. Daca ceea ce impiedica restabilirea echilibrului sunt motive religioase sau ideologice, dezechilibrul va fi la fel de mare.

Ce se intimpla intr-un workshop?
Participantul care alege sa lucreze tema familiei este intrebat care ii este dorinta inimii. Apoi este intrebat lucruri despre familie – despre familia de origine sau despre familia actuala – oricare este mai mult vizata in context. intrebarile vizeaza fapte, nu interpretari, morti neobisnuite, relatii anterioare sau extra-conjugale, avorturi, nasteri de copii morti, etc. Povestile despre unchiul Tom despre care se spunea ca era o persoana egoista sau sadica nu sint urmarite deoarece adesea reiese ca sentimentele traite de reprezentanti contrazic complet aceste povesti. Astfel ca se cere relatarea doar a evenimentelor.

Se aleg din participantii la grup reprezentantii membrilor familiei si sint pozitionati intuitiv de catre participantul care lucreaza. Ca si cind ar avea loc o intrare in cimpul energetic al acelei familii, acesti reprezentanti incep sa simta in corpurile lor sentimentele membrilor familiei pe care ii reprezinta. Privind cum sint pozitionati reprezentantii si intrebindu-i cum se simt, facilitatorul poate sa-si faca o idee despre unde ar putea fi problema in sistem. Apoi experimenteaza mutind oamenii si aducind in constelatie posibile alte persoane care lipsesc pina cind inima se deschide. Acest lucru releva atunci dinamica ascunsa care a condus la perturbarea ordinii. Cind inima se deschide astfel, intregul grup o simte ca o experienta adinca si miscatoare. Este ca si cum sufletul se intoarce in sfirsit acasa. Frazele vindecatoare sint rostite pentru a onora membrii care lipsesc si pentru a permite iubirii sa curga libera din nou. Nu este mereu posibila gasirea unei rezolvari. Dar efectele par a fi simtite oricum in familie; uneori chiar cu mai multa putere decit daca s-ar fi gasit o rezolvare.

“Bucuria apare in suflet de indata ce ne punem in acord cu miscarile sufletului. Indiferent de calea pe care ne aflam, sintem ghidati de suflet. Daca sintem in acord cu el, ne simtim conectati la ceva extraordinar si asta inseamna bucurie. Bucuria are o nuanta de implinire si completitudine care provine din aceasta conectare. Aceasta bucurie este tacuta, are greutate, straluceste. in prezenta oamenilor care traiesc aceasta bucurie, devenim linistiti. Aceasta bucurie nu are scop, dorinta sau intentie. Este o multumire foarte profunda.”

Citat din Bert Hellinger, workshop la Londra, aprilie 2000

Detalii si inscrieri: aliz.domokos@gmail.com sau tel. 0720100018

Locatia va fi anuntata persoanelor inscrise

Cost curs: 300 ron

Leave a Comment