Grup de dezvoltare prin analiză personală, psihoterapie, practică şi cunoaştere spirituală

-

cu Alexandru Stoian, 18 februarie, 17:30 – 20:30, Casa cu Flori, Dumitru Cariagdi nr. 7, Bucuresti, Romania

Ce este acest grup?

Aşa cum îi spune şi numele grupul este destinat dezvoltării personale din punct de vedere psiho-spiritual. Abordarea este una holistică, orientată pe trei direcţii:
1. rezolvarea problemelor personale de ordin psiho-spiritual prin analiza jungiana şi psihoterapie de grup.
2. înlăturarea confuziilor mentale printr-o cunoaştere teoretică a diferitelor aspecte ale fintei umane din perspectiva psihoterapiei analitice, psihologiei transpersonale şi a celor mai importante religii (creştinism, budism, taoism şi sufism);
3. practicarea directă a exerciţiilor mentale (ca de exemplu cele de concentrare şi creştere a atenţiei voluntare), a tehnicilor de meditaţie, de curăţare emoţională, etc. Acestea vor fi prezentate ca elemente practice a teoriei pe care o vom parcurge. Fiecare etapă de asimilare teoretică va presupune şi o etapă practică menită să dea un sens personal celor discutate la nivel general.

Cum a apărut ideea grupului?

În urma experienţelor directe din zona spirituală dar şi a practicării psihoterapiei analitice, toate împletite cu o permanentă aprofundare a aspectelor teoretice din cele două domenii, înăuntrul fiintei mele a luat naştere treptat structura acestui grup. Fiecare etapă pe care o vom parcurge a fost parcursă de mine la rândul meu în decursul mai multor ani. De aceea, ceea ce a stat la baza grupului a fost ideia că nimeni nu este mai bun decât altul, toţi avem acces direct şi nelimitat la dezvoltarea personală, la cunoaşterea directă şi la experienţele spirituale şi transpersonale autentice. Calea pe care am urmat-o a fost calea mea dar principiile de bază sunt universal valabile şi fiecare îşi poate găsi drumul său propriu către devenirea şi împlinirea de sine.

De ce psiho-spiritualitate?

Pe drumul împlinirii destinului, a mitului personal aşa cum psihologia analitică îl numeşte, m-am întâlnit cu două modalităţi de abordare a omului: cea psihologică şi cea spirituală. Niciuna dintre ele nu a reuşit să mă mulţumească pe de-a-ntregul de una singură. Psihologiei şi psihoterapiei îi lipsea partea mistică, partea din existenţa umană ce nu putea fi explicată prin ştiinţă, iar spiritualităţii cu care am luat contact îi lipsea cunoaşterea profundă, analiza corectă, gândirea obiectivă şi înţelegerea a ceea ce aducea ca experienţă.
În practica personală de cabinet în câmpul psihoterapiei analitice am observat din ce în ce mai des cum se activează ceea ce Jung numeşte funcţia religioasă a psihicului. Oameni ce veneau în terapie ca atei începeau brusc să creadă în Dumnezeu, de multe ori în urma unui vis şi fără ca eu să le vorbesc despre astfel de lucruri. Pe de altă parte, persoane religioase cu care am intrat mai des în contact, în urma discuţiilor noastre au căpătat o dorinţă personală şi sinceră de cunoaştere, de aprofundare a scrierilor despre creştinism, budism, antroposofia lui Rudolf Steiner şi alte subiecte faţă de care aveau o adevărată rezistenţă.
Încet încet, prin dobândirea de noi cunoştiinţe, prin acumularea de noi experienţe personale directe şi prin încercări practice atât în cadrul psihoterapiei cât şi în întâlniri private cu prieteni ce s-au oferit voluntari, am pus la punct un sistem psiho-spiritual de informaţii teoretice dublate de practică directă. Informaţiile sunt un colaj format din cele mai importante repere din creştinism, budism, taoism, sufism şi antroposofie. Practica directă este compusă din analiza personală de grup, din perspectiva jungiană pentru curăţarea psihică (eliberarea de complexe, purificarea şi integrarea umbrei, maturizarea şi însănătoşirea umbrei, etc.) şi diferite practici spirituale pentru dezvoltarea interioară şi pentru centrarea persoanei în marele Sine. Pe tot parcursul grupului ne vom ocupa, cu o atenţie deosebită, de analiza viselor dintr-o perspectivă analitică, ce se apropie foarte mult de maniera în care practicanţii doctrinei spirituale sufi abordează visele.

Este primul grup de acest fel?

Acesta este al doilea grup pe care îl susţin, de data aceasta în Bucureşti. Primul grup s-a desfăşurat în Constanţa timp de un an şi a dus la transformarea totală a celor ce au participat.

Care este obiectivul grupului?

Scopul final al grupului prin tot ceea ce se întâmplă în cadrul lui este trezirea impulsului de transformare şi dezvoltare personală şi ridicarea nivelului de conştienţă. Ce înseamnă acest lucru va vedea fiecare în parte, fiind un proces pur personal, unic şi irepetabil, la fel ca fiecare dintre noi.
Cunosc suficiente persoane cărora, deşi sunt perfect normale din perspectiva psihoterapiei, le lipseşte un „ceva” interior, cunoaşterea şi trăirea spirituală şi cunosc deasemenea destule persoane care deşi au o viaţă aşa zis spirituală au în spatele aparenţelor suficiente tulburări interioare cât să fie nevoie urgentă de psihoterapie. Consider personal că cele două drumuri nu mai trebuie să fie puse în antiteză ci că ele se completează reciproc într-un mod superb.

Cine poate participa?

Oricine doreşte, idiferent de nivelul de dezvoltare personală, indiferent de pregătirea sa, de studiile sale, de analiza personală parcursă până acum sau nu. Grupul este deschis oricu şi nu se ţine cont de vârstă, religie, afinităţi intelectuale sau orice alt lucru de acest gen. Frumuseţea se naşte şi din diversitate.
O singură regulă există: nu se vor primi persoane pe parcursul grupului, persoane ce nu au fost prezente de la început decât în primele 3 întâlniri. După aceea trebuie păstrată formula grupului iniţial, chiar dacă pleacă persoane din cadrul lui sau nu.

Cât durează?

Este un proces de durată care presupune asumarea din start a angajamentului de a dedica timp şi resurse participării.

Durata grupului: între un an şi un an jumătate, în funcţie de ritmul grupului.

Cănd are loc?
Frecvenţa întânirilor: o dată la 2 săptămâni.
Durata întâlnirilor: 3 ore

Cât costă?
Preţ: 100 ron / lună

3 thoughts on “Grup de dezvoltare prin analiză personală, psihoterapie, practică şi cunoaştere spirituală”

Comments are closed.