Montessori acasa in primul an de viata, 13 februarie

 

copilul-in-familie-montessoriVa invitam sa cititi cartea Mariei Montessori – Copilul in familie.

Să creștem pui de oameni armonioși este esențial pentru ei, cei mici, pentru devenirea și binele omenirii ca întreg și pentru fiecare dintre noi în parte, ca viitori și proaspeți părinți, căci și noi evoluăm și învățăm odată cu piticii noștri. Trăiește Conștient vă invită așadar la un nou atelier de educație Montessori, cu Luci Gheorghiu – un om pasionat și dedicat cunoașterii aprofundate a universului primilor ani de viață ai copiilor.

Montessori acasă în primul an de viață
Amenajarea spațiului și activitățile necesare unei dezvoltări armonioase
Sâmbătă, 13 februarie, 10.00-14.00

Dacă în casă îi pregătim copilului un mediu potrivit dimensiunilor lui, puterilor lui, facultăților lui psihice, dacă după aceea îl vom lăsa să trăiască liber, vom face un pas mare către rezolvarea problemei educative în general, deoarece îi vom oferi copilului un mediu adecvat.”

Maria Montessori, Copilul în familie, Ed. Vremea

Ce este metoda Montessori? Educația Montessori, o metodă dezvoltată de către Maria Montessori în urmă cu mai bine de un secol, ne permite înțelegerea nevoilor esențiale ale copilului, dar mai ales a modului în care putem să-l ajutăm să-și satisfacă aceste nevoi, crescând și dezvoltându-se armonios.

Cheia dezvoltării copiilor stă în mâinile adulților pentru că aceștia dețin două dintre cele mai importante instrumente ale educației: observarea obiectivă și mediul pregătit. Prin intermediul acestor instrumente se pot crea condițiile necesare învățării fără intervenția directă și constantă a adultului.

piv1De ce Montessori acasă? Principiile urmate în întreaga lume de către instituții specializate în metoda Montessori pot fi aplicate cu succes și în familie, în mediul atât de securizant și primitor al casei. Acasă copilul face primii și cei mai importanți pași către lumea căreia îi aparține. Modul în care este primit în primul an de viață devine semnificativ în dobândirea și dezvoltarea achizițiilor ulterioare. Semnificativ va deveni și modul în care va învăța să relaționeze cu ceilalți, să-și satisfacă nevoile sau să construiască cea mai importantă relație a vieții sale, cea cu parinții. În Montessori vorbim despre educația indirectă, despre modul în care educația bazată pe nevoile copilului și pe un mediu pregătit crează o relație armonioasă între copil și părinte.

Ce facem? Vă invităm la o discuție practică, clară și revelatoare despre cum să amenajăm mediul de acasă astfel încât, ghidat de către părinți, cel mai mic membru al familiei să-și poată atinge întreg potențialul.

Cui ne adresăm? Seminarul se adresează viitorilor părinți, proaspeților părinți, dar și persoanelor care au în îngrijire copii de până la un an (bunici, bone, educatori etc.) și care caută metode simple de implementare a principiilor Montessori acasă.

Seminarul va cuprinde trei părți:

  1. În prima parte vom vorbi despre copilul de la 0 la 5 luni și modul în care putem amenaja spațiul (camera) dedicată acestuia:

  • Scopul educației timpurii de acasă

  • Cele 4 arii importante în amenajarea camerei

  • Observarea – instrumentul care ne permite să adaptăm spațiul conform nevoilor bebelușului

  • Cum stimulăm mișcarea prin amenajarea corectă a celor 4 arii, dar și prin activități specifice vârstei

  • Conceptul de educație a simțurilor și ce materialele utilizăm în primele luni de viață

  1. În a doua parte vom vorbi despre copilul de la 5 la 12 luni și modul în care putem amenaja spațiul (camera) dedicată acestuia:

  • Cum se modifică cele 4 arii din camera acestuia o dată ce acesta devine extrem de mobil

  • Etapele de dezvoltare ale limbajului și modul în care mediul de acasă poate veni în întâmpinarea acestor nevoi

  • Activități ce stimulează dezvoltarea psiho-motrică

  1. Ultima parte va fi dedicată întrebărilor și răspunsurilor pentru a reuși să ajungem la nevoile fiecărui participant.

pic2Omul care nu trăiește într-un mediu adaptat nu-și poate dezvolta în mod normal toate facultățile, nu-și poate scruta propriul suflet în profunzime pentru a învăța și pentru a se cunoaște”

Maria Montessori, Copilul în familie, Ed. Vremea

Și exact așa este! Cu cât vom oferi mai devreme un mediu adaptat nevoilor copilului, cu atât acesta va reuși să crească cât mai frumos. Iubirea de mediu se transformă în iubire de sine și de ceilalți pentru că un mediu plăcut, frumos și atractiv, adaptat nevoilor invită la lucru, la creație și dezvoltare. Iar experiența în mediu duce la satisfacția lucrului personal, la încredere în sine, la iubirea de sine și la relații armonioase cu cei cu care împarți aceste bucurii.

Surse foto: www.howwemontessori.com, www.nduoma.com

luci3Mă numesc Luci Gheorghiu și sunt educator Montessori pentru grupa de vârsta 0-3 ani, certificată AMI (Association Montessori Internationale).

Ultimii 6 ani au fost revelația vieții mele. Am devenit mamă. Și aș fi putut să mă opresc aici. Am devenit specialist în psihologia și terapia copilului, luându-mi Masteratul în cadrul Facultății de Psihologie a Universității din București. Mi-am luat diploma de Master Practitioner NLP cu certificari SNLP USA, IANLP Switzerland & IN Germany. Am devenit pedagog Montessori AMI pentru grupa de vârstă 0-3 ani, urmând timp de 2 ani cursurile Institutului Montessori din Praga. Am urmat cursuri de parenting și formare în parenting, dintre care cel mai mult m-a atins Parent Effectiveness Training dezvoltat de Dr. Thomas Gordon. Am participat la nenumărate conferințe de specialitate în domeniul educației timpurii și psihologiei copilului. Am lucrat cu copiii în diferite proiecte, de la arts&crafts teacher, la asistența copiilor supradotati în cadrul Gifted Education. Dar mi-am dat seama ca sâmburele e cel mai important, așa că m-am întors la educația timpurie.

Pentru înscriere și detalii: cristina@traiesteconstient.ro
Bebelușii de până în 6 luni sunt bineveniți, alături de mămicile lor :).
Adresa: Str. Ocolului nr. 20, București (zona Piața Gemeni)
www.traiesteconstient.ro

1 thought on “Montessori acasa in primul an de viata, 13 februarie”

Comments are closed.