Atunci când suntem copii delimitările între bine şi rău sunt clare. Noi suntem în tabăra bunilor şi există „ceilalți” care sunt în tabăra răilor. Noi suntem de partea lui Făt Frumos, a elfilor, a cavalerilor Jedi. De partea cealaltă sunt zmeii, orcii, luptătorii Sith. Un blocaj la această primă etapă se manifestă prin perpetuarea acestui antagonism din copilărie şi la vârste înaintate. Dovadă e felul în care mulți dintre noi continuăm să ne poziționăm față de umbră, negându-i existența în interiorul psihicului nostru și văzându-i manifestările doar la ceilalți. Noi suntem de partea luptătorilor pentru dreptate şi libertate, ceilalți sunt terorişti.
Următorul nivel apare în adolescență când începem să observăm nuanțe. Nici cei buni, în special părinții, nu sunt doar buni, asta implică că nici ceilalți nu sunt doar răi. În această etapă se poate manifesta fie într-o trăire inconştientă a aspectelor care țin de umbră, fie printr-o idealizare care duce la o serie perpetuă de dezamăgiri. În prima ipostază concluzia ar fi „toți sunt răi şi doar se prefac că sunt buni, aşadar orice îmi este permis”. Drept urmare, aspecte ale umbrei pot ajunge să ne posede. A doua ipostază presupune o dorință de reîntoarcere la paradisul inițial, ceea ce presupune existența răului doar undeva în exterior. Rezultatul este dezămăgirea că lumea nu este perfectă și nici oamenii nu manifestă doar versiunile lor ideale.
Al treilea nivel este al adultului și presupune înțelegerea și acceptarea existenței binelui și răului în fiecare dintre noi. Nuanțele se multiplică și pot coexista, nu mai există doar alb sau negru ci și o mulțime de tonuri de gri. Umbrele și luminile devin firești. Înțelegem că în anumite relații putem fi văzuți ca „cei buni” și în altele ca „cei răi”, că în anumite momente sau situații putem fi percepuți ca fiind buni sau ca fiind răi și că aceste valențe se pot schimba.
Al patrulea nivel e al al înțelepciunii. E urmarea procesului de autocunoaștere și al distilării nuanțelor. Unul dintre simbolurile reprezentative este yin-yang. Viziunea este una ecosistemică, forțele care la început erau văzute doar în opoziție sunt înțelese ca fiindu-și complementare și reciproc necesare.
Pe drum ne putem bloca în oricare dintre etape, sau putem regresa la un nivel de înțelegere mai vechi. Ce ne doresc e să ajungem câți mai mulți să înțelegem lumea de la al patrulea nivel, poate în felul acesta se va manifesta din nou mai mult echilibru și mai multă armonie în sistem.