Retreat POVESTEA PÂNTECULUI – Eros, Creativitate și Yoga pentru femei

Retreat POVESTEA PÂNTECULUI
– Eros, Creativitate și Yoga pentru femei
cu Cristina Flueraș și Raluca Benche
20-23 iulie 2023, Fundata

Dragă Femeie,

te invităm să pătrunzi în misterul feminității tale, să explorezi, să vindeci și să regenerezi DARURILE care trăiesc – adormite ori exprimate cu sfială sau neîncredere – în FEMEIA din tine. Orice voce îți dorești să ai în lume, orice îți dorești să naști (o idee nouă, un proiect, un dans, o pictură, un copil) își găsește începutul aici, în corpul tău – și mai ales în pântecul tău. Este spațiul conectat cu toate manifestările tale în această lume, cu toate învățăturile, înțelepciunea, forța ta interioară și creativitatea ta.

Te invităm într-o comunitate terapeutică de femei, în cadrul căreia să împărtășim, să lăsăm poveri și tabu-uri, să vindecăm și să descoperim împreună cum să avem acces la energia noastră creativă – energia erotică. Noi, femeile, pentru o lungă perioadă de timp ne-am minimizat darurile, ne-am îngustat creativitatea, uitând de noi înșine, învățate fiind să răspundem mereu așteptărilor celorlalți. Ne-am folosit corpurile ca obiecte care știu să “facă lucruri”, și nu ca pe un templu misterios, ce poartă în sine răspunsurile și vindecarea, trupească și sufletească. Am uitat de BUCURIE și PLĂCERE trăite cu libertate în propriul corp. Erotismul nu înseamnă doar sexualitate. Reprezintă în fapt energia noastră vitală, creatoare, care atunci când este liberă să se exprime, se manifestă ca pasiune și curiozitate în toate ariile existenței noastre, de la proiectele pe care le imaginăm și le implementăm, până la felul spontan și asumat în care ne trăim relațiile semnificative. Aici stă capacitatea noastră de a ne bucura de simțuri, de gusturi și de culori, de sunetele naturii și în general, de a trăi cu bucurie momentul prezent.

Tabăra aceasta este dedicată contactului cu corpul, cu senzațiile vii prezente în el, cu emoțiile și cu imaginația noastră, cu reprezentările moștenite și pe care avem nevoie să le actualizăm, legate de ceea ce înseamnă să fim în această lume ființe sexuale – femei.

Anul acesta am decis să îmbogățim și să aprofundăm conectarea cu specificul energiei feminine și am invitat-o pe prietena și colega mea Raluca Benche să ne susțină prin practici de yoga dedicate temei noastre.

Ne vom ajuta astfel de instrumente puternice, menite să înlesnească prin experiență directă contactul cu noi înșine:

• Exerciții experiențiale, în perechi și grupuri mici

• Dansul Arhetipurilor feminine

• Yoga:
Posturi şi secvențe dinamice cu accent somatic pe spaţiul pântecului, pelvisului şi perineului

* Respiraţii şi meditaţii ce echilibrează energetic chakra rădăcină (Pământul, vitalitatea, siguranţa), chakra sacrală (Apa, senzualitatea, dorinţa) şi chakra inimii (Aerul, sensibilitatea, iubirea)

* Lucru cu partener şi mandale somatice de grup

• Art-terapie

• Meditații ghidate și ritual de transformare cu ajutorul focului

• Cercul Vindecător de femei, în care vom lucra terapeutic cu insight-urile apărute și cu experiența personală legată de tema sexualității.

RUȘINEA este sentimentul cel mai frecvent pe care îl trăiește o femeie când vorbește despre propriile ei dorințe, fantezii, vise și nevoi erotice. Vocea rușinii este cea care spune: “este ceva greșit în ființa ta – ceva ciudat / nepotrivit / vulgar / pervers / prea-nu-știu-cum – de simți sau vrei asta“. Vocea rușinii este deseori atât de tăcută, încât nici nu realizăm că este acolo – pentru că rușinea ascunde. Rușinea reduce la tăcere, până într-atât încât nevoia adoarme undeva în adâncul psihicului, ca un mușchi ce se atrofiază dacă nu este folosit. Ne-am obișnuit să credem că femeile au nevoi sexuale mai scăzute decât bărbații. Să fie oare adevărat? Sau să fie vorba despre efectul cumulat al reprezentărilor introiectate din familie și pe cale religioasă, legate de dreptul natural al femeii de a simți plăcere și bucurie în propriul corp?
Aceasta va fi o tabără terapeutică cu și pentru femei, în care:

* să aflăm că nu suntem singure în dificultățile legate de trăirea cu bucurie a sexualității
* să eliberăm din rușine, prin împărtășirea propriilor experiențe
* să explorăm prin experimente cum se simte corpul în contact cu energia erotică, cum ne dăm permisiunea sau dimpotrivă, cum punem limite atunci când comportamentul celuilalt nu este potrivit pentru noi
* să ne desprindem de mesajele stereotipe cu care am fost crescute
* să vindecăm din traumele legate de contactul abuziv al altcuiva asupra propriului corp
* să aducem informații actualizate despre specificul funcționării sexuale feminine
* să trăim empatia și suportul hrănitor al grupului de femei, pe o temă care timp de generații a fost tabu între mame și fiice, între surori și de multe ori chiar și între prietene

Într-un peisaj montan frumos, într-un loc numai pentru noi, ferit de priviri indiscrete și potrivit pentru călătorii interioare, meditații și explorare în conectare strânsă cu Mama-Pământ, vă facem chemarea către descoperirea cu bucurie a darurilor feminității.

Vă așteptăm cu drag!

Cristina și Raluca

Program: Joi, 20 iulie, ora 16.30 – Duminică, 23 iulie, 15.00

Cost1500 lei + 850 lei cazarea în cameră dublă și cele trei mese, cu meniu vegetarian+pește.

Locuri limitate la 18 participante.

Pentru înscriere, este necesară achitarea unui avans de 500 lei, în limita disponibilității locurilor. Avansul nu este rambursabil și este necesar pentru rezervarea exclusivă a cabanei.

Pentru înscriere și detalii: 
cristina@traiesteconstient.ro, tel. 0723335105
raluca.todor@gmail.com, tel. 0723328663

Facilitatori:

Cristina Flueraș este psiholog clinician și psihoterapeut autonom Gestalt (Societatea de Gestalt Terapie din România), terapeut transpersonal (Asociația de Terapii Transpersonale), certificat ca şi facilitator Respirație Holotropică şi Respirația Inimii. Master în Psihologie Clinică, Hipnoză și Terapii Scurte (Universitatea Titu Maiorescu). Formare în metoda Constelațiilor Sistemice (Familiale), cu Jutta Ten Herkel – Marea Britanie. Este facilitator de workshop-uri de creativitate şi autocunoaştere prin artă (Universitatea de Arte, Bucureşti) și de ateliere dedicate femeilor și relației acestora cu propria feminitate. Lucrează în cabinet în sesiuni individuale, de cuplu și cu grupuri terapeutice. În ultimii 12 ani a ținut numeroase grupuri de terapie și tabere de autocunoaștere, pentru efectul lor profund vindecător.

Raluca Benche este psiholog și psihoterapeut de formare experienţială (Universitatea Bucureşti, SPER). Practică yoga de peste 20 de ani, este ritualul ei de curăţare interioară şi reconectare care o ajută să-şi păstreze deschise ferestrele minţii şi aripile sufletului. S-a format ca instructor în mai multe stiluri de yoga şi meditaţie (Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Hridaya Yoga, mindfulness, yoga prenatală şi terapeutică, yoga pentru copii), obţinând certificarea internaţională Yoga Alliance E-RYT500. Facilitează clase de yoga de grup și private din 2011,  în special în spaţiul ei de practică Santosha Studio din Braşov, organizează workshopuri și tabere, colaborează cu centre specializate în vacanțe de yoga și organizații ce oferă activități de wellbeing în mediul profesional. Îşi propune să îmbine înţelegeri actuale din psihologie şi psihoterapie cu instrumente yoghine perene de dezvoltare personală şi evoluţie spirituală. Şi, mai ales, să inspire sentimentul că yoga e un frumos joc de vindecare și iubire de sine, de care ne putem bucura cu toţii.