Săptămâna 17-23 decembrie la spatiul Santosha

buddha handsAccentul practicilor de săptămâna aceasta va fi deschiderea inimii, în ton cu spiritul sărbătorilor de-acum, plin de generozitate, abundenţă, bucurie împărtăşită.

O inimă închisă este asociată în psihosomatică cu o zonă a pieptului contractată, cu spatele şi umerii încovoiaţi. Îndepărtând tensiunile strânse în aceste regiuni ale corpului prin mişcări şi respiraţie şi creând mai multă deschidere în posturi ca extensiile laterale şi flexiile pe spate, invităm prezenţa unei stări continue de deschidere sufletească.

Orice practică care ne poartă către mai multă relaxare şi bine interior cultivă în noi bunătatea şi generozitatea. În general, generozitatea faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi se naşte spontan când avem o stare interioară liniştită, de mulţumire, încredere şi siguranţă. Yoga cultivă această stare naturală, oferindu-ne energia şi echilibrul ca să ne bucurăm de ce avem, să fim recunoscători pentru ce primim şi să putem dărui altora cu sufletul deschis, fără condiţii sau aşteptări.

Marţi 18 decembrie ora 18.30 – practică hatha yoga, accent pe conştienţa centrului energetic din zona pieptului, Anahata Chakra, care îşi găseşte expresia în “vocea Inimii”, în forţa iubirii, empatiei, altruismului şi devotamentului. E asociat cu elementul aer, culoarea verde, pielea şi simţul tactil, acţiunile mâinilor.

Miercuri 19 decembrie ora 8.30 – practică matinală de Vinyasa yoga

Miercuri 19 decembrie ora 17.30 – practică de hatha yoga uşoară, cu accent terapeutic, potrivită pentru vârsta a doua

Joi 20 decembrie ora 18.30 – meditaţie activă Kundalini, coordonată de Manu
Creată de Osho (Bhagwan Shree Rajneesh), renumit mistic indian, meditaţia durează aproximativ o oră şi se practică în mod tradiţional seara târziu sau la apusul soarelui, fiind o metodă eficientă de a lăsa în urmă toate evenimentele zilei care a trecut şi de a ne pregăti pentru o noapte blândă, regeneratoare. În primele două faze, ne scuturăm de toate blocajele şi folosim mişcarea şi muzica pentru a pune în mişcare energiile prin tot corpul. În ultimele două faze, contemplative, ne lăsăm cuprinşi într-o curgere armonioasă şi ne bucurăm de pacea simplă, interioară.

Vineri 21 decembrie e ziua solstiţiului de iarnă. E şi o zi despre care s-a tot vorbit în ultima vreme, cu referire la calendarul mayaş care marchează atunci, pe baza unor calcule astronomice,  sfârşitul unui mare ciclu cosmic de 5.200 ani. Este un moment cu o încărcătură psihologică şi spirituală de reînnoire pe care ne-am gândit să-l celebrăm împreună.
Începem la ora 19 cu 108 secvenţe sincronizate de Salutul Soarelui (Surya Namaskara A, forma cea mai simplă). Continuăm cu o meditaţie şezând, proiecţie de film (Home) şi potluck, pentru care vă invităm să aduceţi ceva bun făcut de voi acasă. Şi în ton cu momentul, facem un cerc sacru cu cacao – bem împreună o băutură ceremonială mayaşă, o ciocolată caldă foarte tare făcută din pastă pură de cacao pe care-am adus-o din inima ţinutului mayaşilor, lacul Atitlan din Guatemala.

Între 22 decembrie şi 8 ianuarie, e vacanţă la Santosha, dar dacă vă doriţi (şi ne anunţaţi), putem face practica yoga în serile de joi 27 decembrie şi 3 ianuarie.

Raluca si Manu din partea Santosha (Studioul Santosha, Str. N. Bălcescu nr. 11, interfon 01, Braşov)

Leave a Comment