Va invitam sa cititi cartea Mariei Montessori – Educatie si pace.
Trăiește conștient include, pe lângă lucrul de autocunoaștere și dezvoltare personală, și a descoperi cele mai benefice abordări pentru educația noilor pui de oameni ce-și încep acum călătoria în lume. Mulți dintre noi știm că primii ani de viață sunt esențiali și că modul în care părinții și persoanele semnificative din viața copilului abordează contactul cu noul născut și educația în general, are o mare influență asupra dezvoltării sale ulterioare. Ca părinți și iubitori de copii, ne dorim să le susținem o creștere armonioasă – dar cum anume să o facem? Pentru asta, marți, 8 decembrie, ne bucurăm să o avem invitată pe Luci Gheorghiu, psiholog și educator Montessori.
Ajută-mă să fac singur!
Dezvoltarea independenței copilului între 0 și 3 ani
Filosofia Montessori
Marți, 8 decembrie, 18.30-21.30
“We must help the child to act for himself, will for himself, think for himself; this is the art of those who aspire to serve the spirit.”
Maria Montessori, Education for a New World
În 1870 se năștea, în Italia, lângă Marea Adriatică, o femeie remarcabilă – Maria Montessori, una dintre primele femei medic și om de știință din Italia ce va deveni unul dintre cei mai importanți promotori ai educației și cercetării stadiilor de dezvoltare a copiilor de la naștere până la maturitate. Lucrând cu copiii din grupa de vârstă 3-6 ani, prin observare științifică și studii intense, ea va pune bazele pedagogiei Montessori, astăzi recunoscută internațional pentru modul în care ajută copilul să-și dezvolte potențialul, prin stimularea independenței acestuia și a atitudinii „Pot sa fac singur!”
Care sunt de fapt secretele dezvoltării armonioase a unui copil în primii ani de viață, secrete pe care Maria Montessori le-a descoperit în urma a zeci de ani de studiu și practică?
Ce a determinat-o pe Maria Montessori, in 1946, să afirme „Am început prea târziu...”, referindu-se la grupa de vârstă pe care a studiat-o? Ceea ce a descoperit a stat la baza dezvoltării educației timpurii. Educația timpurie promovează anumite puncte cheie din dezvoltarea unui copil, unul dintre ele fiind stimularea autonomiei, urmând cunoscuta sintagmă montessoriană „Ajută-mă să fac singur!”
Vă invit sa discutăm împreună, într-o atmosferă relaxată, autentică, despre ce înseamnă copilul de la 0 la 3 ani, când și cum putem vorbi despre un copil autonom.
Care sunt credințele și modelele din realitate pe care un copil de până în trei ani le asimilează în urma interacțiunii cu noi, adulții?
Seminarul se va desfașura în trei etape:
-
Astfel, în prima parte a seminarului vom afla care sunt stadiile de dezvoltare și punctele cheie în dezvoltarea unui copil.
-
Vom vorbi despre modul în care se crează legăturile neuronale, esențiale în evoluția optimă a unui bebeluș
-
Despre importanța mișcării la copilul mic (de la mișcările oculare, la mersul biped, alergat, sărit etc.)
-
Despre modul în care se formează comunicarea între copil și părinte
-
Vom aborda descoperirile Mariei Montessori privind mintea copilului și modul în care aceasta integrează realitatea, dar mai ales modul în care observarea obiectivă a copilului poate aduce schimbări majore în familie.
-
Apoi vom defini conceptul de independență a copilului. Ce înseamnă un copil de 3 ani autonom? Și cunoscând toate acestea, ne punem întrebarea:
-
Cum construim autonomia unui copil atât de mic?
-
Cum insuflăm dragostea de sine, încrederea în sine și sentimentul că merită, că poate să facă lucrurile singur?
-
În urma celor discutate anterior, vom putea defini ce înseamnă educația timpurie și cum o putem aplica în viața de zi cu zi, în mediul de acasă. Astfel, părinții vor descoperi metode simple de lucru cu copiii acasă, activități de lucru cu copiii pentru dezvoltarea și perfecționarea abilităților.
-
Care sunt acțiunile pe care noi, adulții, le putem face?
-
Care sunt jucariile pe care le putem oferi pentru a stimula aceste lucruri? Și care sunt activitățile propice, ce dezvoltă și nu dăunează?
-
Cum îi învățăm efectiv să devină autonomi? Cum îi învățăm să se încalțe, să mănânce singuri, dar mai ales, cum îi învățăm să decidă singuri?
Iar la sfârșit, revenim la întrebarea:
Care sunt credințele și modelele din realitate pe care un copil de până în trei ani le asimilează în urma interacțiunii cu noi, adulții?
Pentru că de multe ori, ceea ce facem noi, adulții / părinții, în relația cu copiii noștri poate să aibă intenția dorită, dar efectele din mintea copilului să fie cu totul altele.
Ceea ce putem noi face este să ajutăm copilul să-și dezvolte singur sentimentul de eu merit asta, de auto-control și perseverență, de încredere în sine și dragoste de sine. Adică, să stimulăm această independență timpurie.
„Ajută-mă să fac singur!”
Mă numesc Luci Gheorghiu și sunt educator Montessori pentru grupa de vârsta 0-3 ani, certificată AMI (Association Montessori Internationale).
Ultimii 6 ani au fost revelația vieții mele. Am devenit mamă. Și aș fi putut să mă opresc aici. Am devenit specialist în psihologia și terapia copilului, luându-mi Masteratul în cadrul Facultății de Psihologie a Universității din București. Mi-am luat diploma de Master Practitioner NLP cu certificari SNLP USA, IANLP Switzerland & IN Germany. Am devenit pedagog Montessori AMI pentru grupa de vârstă 0-3 ani, urmând timp de 2 ani cursurile Institutului Montessori din Praga. Am urmat cursuri de parenting și formare în parenting, dintre care cel mai mult m-a atins Parent Effectiveness Training dezvoltat de Dr. Thomas Gordon. Am participat la nenumărate conferințe de specialitate în domeniul educației timpurii și psihologiei copilului. Am lucrat cu copiii în diferite proiecte, de la arts&crafts teacher, la asistența copiilor supradotati în cadrul Gifted Education. Dar mi-am dat seama ca sâmburele e cel mai important, așa că m-am întors la educația timpurie.
Pentru înscriere și detalii: cristina@traiesteconstient.ro
Bebelușii de până în 6 luni sunt bineveniți, alături de mămicile lor :).
Adresa: Str. Ocolului nr. 20, București (zona Piața Gemeni)
www.traiesteconstient.ro