Gânduri pentru CUPLURILE CU COPII:
Cel mai mult și mai mult, pe lângă a petrece timp cu iubire împreună cu ei, copiii au nevoie de un cuplu de părinți în armonie.
Copiii simt “câmpul” părinților, liniștea sau tensiunea, valul de iubire sau seceta emoțională, simt plinul sau golul dintre mamă și tată. Și starea aceea devine baza de încredere sau neîncredere cu care pornesc în viață.
Nucleul familiei este cuplul. Fără cuplu armonios, copiii au de suferit.
Așa că, dragi părinți, aveți grijă și de nevoile cuplului vostru. Știu că e presiune mare pe voi – și pe noi toți părinții – din toate părțile: bun parenting, performanță la job, ritmul alert al vieții de azi, provocări în toate direcțiile. Pare o nebunie să faci loc și cuplului între toate acestea. Însă dacă nu hrănim constant baza, mai târziu peticim și reparăm, noi sau copiii noștri.
Iată mici recomandări pentru cuplurile cu copii:
Alegeți în activitățile cu copiii ȘI pe cele care vă plac VOUĂ: vedeți expoziții, muzee, faceți drumeții pe munte, vizitați orașe noi – căutați ce vă stimulează și vouă curiozitatea și interesul.
Petreceți TIMP ÎN 2: chiar dacă uneori asta înseamnă doar să beți un ceai împreună sau un pahar de vin, la 10 seara, când se face liniște în casă. Povestiți, povestiți, povestiți. De ziua voastră, de oboseala de după o zi lungă, de planuri de vacanță (poate și de un weekend fără copii ).
Diversificați rețeaua de prieteni a copiilor. Cu timpul, copiii se vizitează reciproc, dorm unii la alții, merg în tabere împreună. Se face astfel spațiu și pentru altceva decât rolul de părinte.
Creați-vă momente de grație împreună. Priviți-vă ochi în ochi, în liniște sau pe muzică semnificativă pentru voi – privirea transmite adesea ceea ce cuvintele nu pot cuprinde. Povestea voastră e acolo, în spațiul dintre privirile care se întâlnesc .
Îmbrățișați-vă des, exprimați-vă tandrețea față de partener chiar și în fața copiilor – ei se bucură să vă vadă așa.
Oferiți-vă contact fizic din plin – masaje, mângâieri, întâlniri erotice. Limbajul corporal este primul limbaj de iubire pe care îl cunoaștem și care ne hrănește încă de la naștere. E cel care ne aduce dopamina și oxitocina atât de necesare stării de bine.
Oferiți gesturi de bunătate celuilalt. Întrebați-vă (sau întrebați direct): oare ce pot face pentru tine acum? Vrei un ceai? Un masaj? Sau: preiau eu treaba asta în locul tău, văd că ești obosit(ă). Bunătatea atrage bunătate și hrănește iubirea din cuplu.
Să hrănim cuplul nu înseamnă că nu pot apărea provocări, ci doar că știm să ne întoarcem la resursele care ne ajută să trecem cu bine prin ele .