Putere și vulnerabilitate

Multi dintre cei care au avut copilarii dificile, cu parinti abuzivi, cu diverse traume, care au avut de-a face cu bully-ing au fost nevoiti sa se intareasca prematur pe dinauntru. Sa devina “puternici”, “tari” sa dezvolte capacitatea de a indura si drept urmare sa nu se arate “slabi”, “sensibili”, “vulnerabili”.

Aceasta inchidere, imaginata figurat si ca o “impietrire a inimii” vine la pachet cu o scadere a capacitatii de a empatiza, capacitate care presupune un grad crescut de deschidere.
Asa cum se intampla de obicei, cu orice pereche de calitati opuse, cel care o are pe una va ajunge sa o pretuiasca pe aceea si sa desconsidere pereche ei, aflata la celalalt capat al spectrului. De exemplu: persoanele zgarcite vor spune despre ele ca sunt cumpatate iar cele risipitoare vor spune despre ele ca sunt generoase. Persoanele fricoase se vor descrie ca fiind prudente iar cele impulsive se vor autoaprecia ca fiind aventuroase.

Acelasi mecanism care ne face sa pretuim ce manifestam si sa diminuam perechea pe care o avem in umbra si o vedem in ceilalti se aplica si pentru perechile de opuse: puternic vs slab, insensibil vs sensibil, invulnerabil vs vulnerabil.

Astfel, oamenii “puternici” nu isi vor permite sa exprime emotii care echivaleaza pentru ei cu a manifesta slabiciune. Vom intalni astfel de oameni cu predilectie in armata, politie, servicii medicale. Domenii in care se confrunta zilnic cu aspectele intunecate, neplacute si dureroase ale vietii: moarte, boala, violenta etc. Acesta “intarire” e cea care pe de-o parte le permite sa functioneze in aceste domenii, dar in acelasi timp ii si erodeaza pe interior pentru ca in general nu stiu si nu isi permit sa proceseze emotiile grele cu care se confrunta. Nu intamplator procentul celor care sufera de sindromul de stres postraumatic e semnificativ mai crescut in randul lor.

Rezolvarea consta tocmai in imbratisarea partii slabe si vulnerabile din interior, in recunoasterea propriei slabiciuni, atat de umane pana la urma.

Iar aceasta este tocmai dificultatea si motivul pentru care unor le este atat de dificil sa calce pragul unui cabinet psihologic. Pentru ca ar insemna sa accepte ca nu s-au putut descurca singuri.

Leave a Comment