Workshop de Contact Improvisation Brasov cu Bernd Knappe: 21-23 feb

afis_Talking_Bodies_small21-23 februarie 2014, Centrul Cultural “Reduta”, str. Apollonia Hirscher 8, Brașov

Santosha Studio şi Centrul Cultural “Reduta” Braşov vă invită la “The Art of Listening”
Workshop de Contact Improvisation NU NUMAI pentru începători cu Bernd Knappe, Germania (pentru a 2a oară în Braşov)

Bernd ne face bucuria să revină în Braşov, după workshopul “Feel, Flow, Fly” din octombrie 2013!

În acest weekend vom învăţa sau aprofunda, într-un mod jucăuş, un vocabular care să ne permită să ne mişcăm liber, indiferent dacă suntem începători sau dacă avem deja experienţă cu Contact Improvisation. Toată lumea este invitată.

Cu toţii putem purta o conversaţie prin intermediul corpului. Avem nevoie de calităţile pe care le folosim într-un dialog normal: atenţie, conştientizare, simplitate, claritate, interes şi un minim de vocabular comun. Vom studia principiile de bază ale acestei forme de expresie şi ne vom pune în valoare propriile calităţi. Nu vă faceţi griji: nu aveţi nevoie de antrenament în prealabil şi nici măcar de condiţie fizică.

Începătorii vor avea oportunitatea să descopere, cu blândeţe, bazele Contact Improvisation, iar participanţii cu experienţă vor putea să îşi aprofundeze cunoştinţele, să găseasca noi mişcări sau să redescopere unele în moduri noi.

În partea a doua ne vom concentra pe improvizaţie, intuiţie şi modul în care luăm deciziile atunci când dansăm. Ce mă interesează la această mişcare? Ce se întâmplă în acest moment? Îmi urmez un impuls interior sau mă las condus? Mă concentrez pe propria persoană, sau sunt atent şi la spaţiul şi oamenii care mă înconjoară?

“Mă interesează în primul mişcările care se nasc spontan din conexiunea fizică cu partenerul de dans. Este o senzaţie extraordinară să realizezi interdependenţa celor două corpuri care se susţin, care au nevoie unul de altul pentru a crea o joacă, o mişcare comună. Nu este vorba de două persoane care dansează una lângă cealaltă, ci de un dialog, asemănător unei melodii cântate pe mai multe voci.

Pentru a realiza acest lucru trebuie să fim foarte conştienţi de poziţia corpului nostru şi de modul în care ne lăsăm greutatea pe partener şi o susţinem pe a lui. Vom învăţa să ascultăm, să ne sincronizăm, să ne aplecăm, să ne întindem, să împingem şi să tragem. Vom descoperi moduri noi de a acţiona sau reacţiona, de a privi, de a ne folosi mânile, picioarele şi coloana vertebrală. Ne vom juca cu gravitaţia, cu relaxarea şi contracţia, în dans individual şi în pereche. Corpul partenerului de dans va face parte din terenul nostru de joacă, ne va permite şi susţine propriul dans.”

Bernd, care este şi pictor, muzician şi arhitect, a participat la un număr mare de workshopuri, festivaluri şi formări în Europa, fiind influenţat în principal de Jörg Hassmann, Angela Dony, Martin Keogh, Ray Chung, Chris Aiken şi Eszter Gàl. El doreşte să popularizeze această formă de expresie, să îi “mişte” pe oamenii care nu s-au mai întâlnit cu dansul şi să aducă o înţelegere mai profundă practicanţilor cu experienţă.

Relatarea unei participante la un workshop anterior:

“Bernd e un profesor deosebit, a fost o experienţă captivantă. Este plin de idei, se suprinde pe el în aceeaşi măsură în care îşi surprinde elevii. Este foarte precis şi sensibil. Deşi treci prin situaţii complet noi, te simţi tot timpul în siguranţă, minunându-te cum corpul tău îşi găseşte mereu echilibrul şi puterea, în joacă. Bernd are o conexiune puternică cu pământul, înţelege cu claritate ce se întâmplă în sală de dans, ştie tot timpul prin ce treci. Şi în plus, este un focar periculos de bună dispoziţie pentru toată lumea.” (Zita P., Praga)

Relatări ale unor participante care nu ratează întâlnirile săptămânale din Braşov şi care s-au întâlnit prima oară cu Contact Improvisation cu ocazia workshopului ţinut de Bernd anul trecut:

“CI este pentru mine în primul rând un dans jucăuș, un mod prin care mă pot exprima, mă pot cunoaște pe mine și cum reacționez în fața dialogului nonverbal cu ceilalți. Mi se ascut simțurile. Mă surprind și sunt surprinsă. Ador asta. Și îmi dansez starea sau încerc să copiez o mișcare care mă atrage și observ ce aduce, cum mă simt. Și e încă o metodă de a lăsa mintea mai în urmă și a fi cât mai mult în corp. Și ce mi se pare cel mai tare e că e mereu altfel; nu mă pot plictisi de dans și de interacțiunea umană.” (Adria S., Braşov)

“Știi senzația aia, când ai vrea să spui o grămadă de lucruri și nu poți să te exprimi pentru că vocabularul ți se pare prea sărac sau cuvintele nu pot cuprinde nuanțele și sensul pe care vrei să-l dai? Și totuși trebuie s-o faci! Am descoperit cum pot să-mi fac corpul să adulmece, sa asculte, să cânte , să tacă… sau cum pot să fiu orice, oricine. Odată eram un pigment de pe o frunză care s-a născut într-o după-masă, altădată o bucată de parchet în timpul procesării chimice…” (Cristina V., Braşov)

Pregătiri:
Veniţi cu genunchiere dacă aveţi (nu este obligatoriu), haine uşoare, sport, fără fermoare, tricouri de schimb şi o sticlă de apă.

Când:
21-23 februarie 2014
vineri 19:00-22:00
sâmbătă 11:00-22:00 (sesiuni comune şi unu-la-unu, feedback, Dance Party, pauze de masă)
duminică 10:00-19:00 (“dance dates”, sesiuni comune şi unu-la-unu, pauză de masă)

Unde:
sâmbătă şi duminică – Centrul Cultural “Reduta”, str. Apollonia Hirscher 8, Brașov. Pentru vineri, adresa va fi anunţată ulterior.

Unde se poate dormi:
Pentru participanţii din afara Braşovului există multe hoteluri şi pensiuni bune în oraş. Puteţi de asemenea să dormiţi la Studioul Santosha, fără niciun cost, împărţind o cameră încăpătoare şi prietenoasă la câteva minute de Piaţa Sfatului. O altă variantă este să înnoptaţi la participanţii care locuiesc în Braşov şi sunt dispuşi să primească în gazdă.

Cât costă:
Ofertă non-profit: 100 lei (50% în avans pentru înscriere)

Înscriere şi informaţii:
Manuel Benche
contact@santosha.ro
0724 314 089

Leave a Comment