Yoga si meditatie la Santosha Brasov: 16-23 septembrie

buddha handsSăptămâna aceasta (duminică) este echinocţiul de toamnă, un moment în calendarul naturii în care Soarele traversează ecuatorul ceresc, iar ziua şi noaptea sunt egale ca durată, înainte să intrăm în jumătatea mai întunecată a anului.

În practica yoga, ne vom acorda simbolic cu momentul echinocţiului. Este o perioadă de echilibru al contrariilor, al forţelor polare, în care accentul se schimbă de la realizările exterioare către introspecţie şi contemplare. Ne aminteşte să respectăm toate părţile din noi, cea activă şi cea pasivă, raţionalul şi intuitivul, cunoscutul şi necunoscutul, conştientul şi inconştientul, călătoria exterioară şi cea interioară. În acest loc al unităţii, noi uşi se deschid, ni se arată noi direcţii şi noi posibilităţi.

Yoga se traduce chiar prin “uniune”, “unificare” şi ne ajută să fim mai conştienţi de natura noastră interioară, cu ritmurile şi ciclurile ei universale. Intimitatea cu noi înşine ne dezvăluie că interiorul şi exteriorul sunt interconectate, că natura din noi e într-o continuă comunicare cu natura din jurul nostru, iar ritmurile biologice ne sunt influenţate de ciclurile naturale. Carl. G. Jung spunea, “Ceea ce se naşte sau e făcut în acest moment din timp are calităţile acestui moment.”

Practic, aprofundăm Nadi Shodana, o tehnică de respiraţie care echilibrează suflul prin cele două nări, activând simultan ambele emisfere cerebrale. Explorăm echilibrul şi deschiderea egală a jumătăţii de sus şi de jos şi jumătăţii stângi şi drepte a corpului în asana, posturi cu dinamism polar pe orizontală şi verticală. Acordam o durată şi atenţie egală inspiraţiei şi expiraţiei şi cultivăm atenţia dublă, către interior şi exterior deopotrivă. În relaxarea ghidată, facem un scurt exerciţiu de integrare a contrariilor cu suport metaforic.

În practica meditativă, vom avea un răgaz pentru o meditaţie tematică, în care să reflectăm care ne este “recolta” din această toamnă. Cine ne-a ajutat să ajungem aici şi cum îi putem mulţumi? Când copacii se pregătesc să-şi abandoneze frunzele, la ce suntem pregătiţi să renunţăm? Ce seminţe vrem să lăsăm la germinat în anotimpul rece?

Marţi
ora 18:30 Yoga

Miercuri
ora 8:15 Yoga – practică matinală
ora 9:45 Meditaţie
ora 16:30 Yoga uşoară – practică cu accent terapeutic, potrivită şi pentru vârsta a doua

Joi
ora 18:30 Yoga
ora 20:30 Seară de meditaţie

Vineri
ora 8:15 Yoga – practică matinală
ora 9:45 Meditaţie

Luni
ora 18:30 Yoga – Surya Namaskara, Salutul Soarelui, 108 repetiţii

Leave a Comment