Practica meditației de concentrare și a celei analitice cu Jampa Lungtog

- Asociaţia Rabten Compassionate Wisdom vă invită la un nou curs cu tema “Practica meditației de concentrare și a meditației analitice”, prelegeri susținute de călugărul buddhist Gelong Jampa Lungtog, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elveția.

Data: 15-17 mai 2015

Unde: Centrul Seeds for Happiness

Programul prelegerilor:

Vineri, 19:00-21:00 (seară introductivă, cu intrarea liberă)

Sâmbăta și duminică, orele 9:00-17:00.

Prelegerile se vor ține în limba engleză, cu traducere în limba română, și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Detalii despre invitat și eveniment

În Buddhism, cea mai importantă practică a Dharmei o reprezintă însăși practica meditației. Conștientizând că rădăcina tuturor suferințelor, precum și a fericirilor noastre se regăsește în propria minte, antrenarea minții și transformarea interioară reprezintă cheia tuturor practicilor și calea spre trezire. Cu toate acestea, regăsim o multitudine de concepții greșite, care duc la o înțelegere eronată asupra meditației sau la o lipsă de înțelegere cu privire la ce înseamnă meditația. În cadrul acestui eveniment, invitatul nostru, călugărul buddhist Jampa Lungtog va explica şi clarifica ce este în esență meditația.

Cursul este dedicat publicului larg și vine în întâmpinarea omului modern, ce aspiră să își dezvolte mintea într-un spirit de compasiune și înțelepciune, în armonie cu toate ființele și societatea. Oricine este binevenit la acest eveniment, nu sunt necesare cunoștințe anterioare legate de meditație sau de Buddhism.


Descrierea evenimentului

Cum ne poate ajuta meditația în viața de zi cu zi? Care este scopul practicării ei?  Multe persoane cred că meditația este o tehnică de relaxare, dar adevăratul înțeles al meditației este altul. Meditația este un antrenament și o educare a minții, orientate către un scop. Astfel, practica corectă sporește și cultivă în propria minte calitățile extraordinare ale compasiunii, dezvoltă înțelepciunea și claritatea minții.

Buddha a explicat numeroase metode de meditație, în sanscrită: „Bhāvanā”, ceea ce înseamnă „familiarizare”. Ele pot fi clasificate în două mari categorii: meditația de concentrare: Sthāpita Bhāvanā și meditația analitică: Vichārita Bhāvanā. Ambele tipuri de meditație sunt necesare. Numai meditația de concentrare sau numai cea analitică nu duc de unele singure la realizare. Este necesar să combinăm ambele tipuri de meditație.

Atunci când practicăm meditația, ne confruntăm des cu lipsa de control asupra propriei minți. Pentru a dobândi un bun control al minții este necesară dezvoltarea concentrării. În prezent, mintea noastră nu este niciodată calmă, liniștită, ci este asemenea unui steag fluturat de vânt. Mintea are nevoie să fie liniștită înainte de a fi pusă să urmărească gânduri și raționamente analitice importante. Cât timp mintea se mișcă haotic, fără încetare, va fi practic imposibil să urmăm gânduri precise și profunde.

“Meditația este facilitată și de anumite posturi ale corpului, dar cel mai important aspect rămâne, întotdeauna, poziția minții. Unele persoane cred că meditația ține doar de postura așezată a trupului, dar nu este așa. Oricine poate sta într-un anumit fel, dar nu corpul face meditația, ci mintea.” ( Gonsar Tulku Rinpoche)

În cadrul acestei curs, Venerabilul Jampa Lungtog va împărtăși cu precizie și claritate din cunoștințele sale cu privire la meditație, rod al multor ani de studiu și practică sub îndrumarea Venerabililor Maeștri Geshe Rabten Rinpoche şi Gonsar Tulku Rinpoche. 

Mai multe detalii despre invitat, în cadrul interviului de mai jos, realizat de către Matei Georgescu înaintea conferinței “Educație și Cunoaștere în Est și în Vest”, din data de 8 Noiembrie 2013.

Jampa Lungtog a avut bucuria de a fi prezent de mai multe ori în România, în calitate de invitat al Centrului Seeds for Happiness, cu susținerea editurii Herald și a Asociației Rabten Compassionate Wisdom. Este una dintre prezențele buddhiste care susțin o continuă predare a învățăturii tibetane în România și în Europa. Absolvent de studii superioare tehnice la Zurich, în 1977 își începe cursurile de limbă tibetană la mănăstirea budistă situată în apropierea lacului Geneva, sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten.

A desfășurat activități de traducere pentru o seamă de importanți Lama, inclusiv și pentru Sanctitatea sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ implicat în deschiderea Mănăstirii Budiste: Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducătorul și unul dintre discipolii apropiați ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.

„Venerabilul JAMPA LUNGTOG este un exemplu special al îmbinării a ce are mai bun de oferit Orientul și Occidentul: o minte foarte lucidă, un discernământ impecabil, o logică de fier, toate înfășurate și oferite cu compasiune, modestie și dorința de a ajuta.”

– Mihai Popa Radu, Centrul Seeds for Happiness

„Venerabilul Jampa Lungtog este un amestec de bunătate și de claritate în gândire, astfel încât orice întâlnire cu el devine memorabilă. ”

– Cotidianul Adevărul


Costuri și înscriere

Vineri, pentru seara introductivă, intrarea este liberă.

Pe durata învățăturilor din weekend (16, 17 Mai.), taxa de participare este de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi.

Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenți, persoane fără un loc de muncă, șamd.) dar își doresc să participe, sunt încurajați să contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuită alocate cu ocazia evenimentului. 

Programul prelegerilor:

Vineri: orele 19:00-21:00 (seară introductivă)

Sâmbăta și duminică, orele 9:00-17:00

Programul în weekend prevede pauze scurte la intervale regulate de timp și o pauză lungă pentru masa de prânz. Cei care vor participa la acest eveniment sunt rugați să consulte aceste recomandări. Participarea se face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.

Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4

Pentru mai multe detalii şi înscrieri vă rugăm să ne scrieți la adresa:info@rabten.ro

Leave a Comment